vineri, 29 martie, 2024

Curiozitati din Grecia Antica. Ce obiceiuri si superstitii aveau elenii

Distribuie:

Publicat:

Anumite curiozități din Grecia Antică încă fascinează lumea deşi ne aflăm în 2020. Probabil una din cele mai bizare curiozităţi ale Greciei Antice este cea de influenţare a sexului copilului. Oricât de ciudat ar suna, elenii aveau propria metodă de a face acest lucru sau cel puţin aşa susţineau ei.

Bărbaţii erau nevoiţi să îşi sugrume testicolul stâng în cazul în care îşi doreau să facă băieţi, potrivit teoriei, băieţii erau concepuți doar cu testicolul drept.

În cazul în care amantul unei femei măritate era prins, acesta era scos în piaţa publică unde era epilat de faţă cu toată lumea.

Cei care erau jenaţi de aspectul lor fizic erau de obicei excluşi din societate. Oamenii nu purtau nicio costumaţie atunci când mergeau la sălile de sport şi îşi făceau exerciţiile dezbrăcaţi pentru a arăta cât sunt de mulţumiţi de aspectul lor.

Pentru a-şi arăta dragostea faţă de o persoană, grecii erau mult mai direcţi. Aceştia nu duceau flori femeii iubite ci aruncau cu un măr în aceasta.

Sprâncenele unite erau considerate un lucru extrem de atrăgător la femei. Din acest motiv, femeile cu sprâncenele subţiri erau nevoite să şi le vopsească şi să îşi lipească o bucată de blană.

Superstiţii şi inovaţii din Grecia Antică

În Grecia Antică existau anumite superstiţii dubioase despre mâncare. Unii greci nu consumau fasole deoarece credeau că în bobul de fasole se ascund sufletele morţilor.

Pentru a-i ajuta să îşi transmită istoria mai departe, elenii şi-au creat multe poveşti despre trecutul lor. Monştrii şi zeităţile mitologice erau adesea prezente în aceste povestiri.

Participanţii la Jocurile Olimpice trebuiau să fie extrem de duri deoarece regulile erau minime. Printre sporturile prezente la Olimpiada se regăseau cursele cu carul, luptele sau săriturile în lungime.

Printre curiozităţile din Grecia Antică se regăsesc foarte mult trimiteri la zeităţi. Statuile multor zei se regăseau în interiorul unor temple. Parthenonul este considerat a fi cel mai cunoscut templu din Grecia şi a fost construit în cinstea zeiţei Athena.

Una din cele mai celebre legende ale Greciei este cea a Calului Troian. Atunci elenii au cucerit cetatea Troiei cu ajutorul unui cal imens de lemn în care au fost ascunşi soldaţi. Calul a fost trimis drept cadou şi astfel a fost introdus cu uşurinţă în cetate.

În Grecia Antică a luat naştere şi teatrul. Fiind cunoscuţi ca mari iubitori de artă în majoritatea oraşelor greceşti se regăsea un teatru. Profesia de actor o aveau doar bărbaţii, iar pentru a exprima bucuria sau tristeţea aceştia purtau măşti.

Pentru a-şi onora zeii grecii organizau diferite festivaluri. Primele Jocuri Olimpice au fost organizate pentru sărbătorirea zeului grec Zeus. Olimpiada s-a desfăşurat în anul 776 i.Hr. în oraşul Olympia.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a Jocurilor Olimpice oraşele sau statele care erau în război semnau armistiţii. Acesta garanta o desfăşurare în siguranţă a Olimpiadei.

Primele civilizaţii antice greceşti ar fi luat naştere în urmă cu 4000 de ani în urmă. În anul 800 d.Hr. elenii au început deja să îşi dividă teritoriul în orase-state cu propriile legi, conducători şi obiceiuri.

Acestea ar fi doar o parte din curiozităţile din Grecia Antică, locul unde s-au pus bazele solide ale civilizaţiei europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img