joi, 28 martie, 2024

Curtea Constitutionala AMANA pronuntarea in cazul Laurei Codruta Kovesi

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dezbatut marti sesizarea cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public, formulata de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Calin PopescuTariceanu si Liviu Dragnea. Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa amane pentru data de 3 octombrie toate punctele de pe ordinea de zi, inclusiv sesizarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului. 
Sesizarea a fost inaintata CCR pe 13 septembrie. 
Sefii celor doua Camere ale Parlamentului au precizat ca au luat decizia de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului procurorului-sef al DNA de a se prezenta in fata comisiei de ancheta a Parlamentului cu privire la alegerile prezidentiale din 2009, a refuzului procurorului general de a lua masuri impotriva sefului DNA si de a inainta comisiei de ancheta o copie a dosarului de urmarire penala nr.213/P/2017 legat de acel scrutin, inregistrat pe rolul Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica din cadrul PICCJ. 

Potrivit sesizarii, nu exista niciun motiv pentru care ancheta parlamentara trebuie sa inceteze atunci cand este demarata o ancheta judiciara, fiind vorba despre proceduri cu natura juridica diferita, care se pot exercita in paralel si nu se exclud una pe alta. 
Printre persoanele care au fost citate la comisia parlamentara in mai multe randuri s-a numarat si procurorul-sef al DNALaura Codruta Kovesi, “care a refuzat sa se prezinte, sustinand, pe de o parte, ca este o problema personala, iar, pe de alta parte, ca procurorii nu se pot prezenta in fata niciunui organ al statului, invocand, cu rea-credinta, o falsa hotarare a CSM“, se sustine in sesizare. 
“In acelasi timp, procurorul general, Augustin Lazar, nu numai ca a refuzat sa ia masuri impotriva procurorului-sef al DNA, care a ignorat solicitarile comisiei de ancheta, dar, dupa ce s-a comunicat de catre Biroul de Informare si Relatii Publice al Parchetului General de pe langa ICCJ ca dosarul a fost clasat, a refuzat sa inainteze, la solicitarea comisiei, copii de pe actele aflate in dosarul de urmarire penala, asa cum rezulta din adresa nr. l792/ c/ 2017 din 14 iulie 2017. Comisia de ancheta a insistat prin mai multe adrese ca procurorul general sa inainteze copii de pe dosar, sa ia masuri pentru a determina procurorul-sef al DNA sa se prezinte la comisie si sa raspunda la intrebarea ‘daca in seara alegerilor a fost sau nu in casa lui Gabriel Oprea'”, au mentionat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. 

Refuzul procurorului general, ca si refuzul procurorului-sef al DNA impiedica realizarea functiei de control parlamentar, respectiv indeplinirea in acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, incalcand principiul colaborarii loiale dintre autoritatile publice, considera Dragnea si Tariceanu. 
“Neprezentarea unui judecator sau procuror la audierile organizate in comisiile de ancheta, audieri care nu privesc activitatea jurisdictionala si refuzul de a se inainta acte intocmite intr-un dosar de urmarire penala clasat incalca autoritatea Parlamentului Romaniei, organ reprezentativ al poporului, si impiedica desfasurarea activitatii Parlamentului insusi. In acelasi timp, se incalca principiul loialitatii care ar trebui sa existe intre institutiile si autoritatile intr-un stat democratic”, se mai arata in sesizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img