vineri, 29 martie, 2024

Curtea Constitutionala din Romania este SFIDATA! Ce procuror face acest lucru

Distribuie:

Publicat:

Procurorul Cristian Ban, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, sustine ca sefa DNA nu este obligata sa se prezinte la audieri in Comisia de ancheta privind alegerile din 2009, atata timp cat chestiunea investigata nu are legatura cu institutia pe care o conduce.

"In functie de calitatea in care este solicitata si obiectul comisiei parlamentare, prezenta acesteia este obligatorie sau facultativa conform deciziei CCR. Principiul loialitatii inter-institutionale este invocat in hotarari ale CCR din ultima perioada. Evident, este un principiu care va fi avut in vedere de toate institutiile si autoritatile publice, fiind limitat de principiul separatiei puterilor in stat. In acest sens, un magistrat nu poate fi obligat a se prezenta in fata unei comisii parlamentare in virtutea functiei detinute indiferent de obiectul acestor comisii. In calitate de simplu cetatean, ramane la latitudinea fiecarei persoane de a se prezenta sau nu in fata acestor comisii. In ceea ce priveste magistratii conducatori de institutii, acestia sunt obligati a se prezenta in fata comisiilor parlamentare numai pentru lamurirea sau in legatura cu aspecte care tin de organizarea si buna functionare a activitatii instantei sau structurii de parchet pe care o conduc. Rationand altfel, s-ar crea premisele incalcarii principiului separatiei puterilor in stat, rolul comisiilor parlamentare deturnandu-se intr-unul de presiune asupra magistratilor”, afirma vicepresedintele CSM intr-un interviu pentru ziare.com.

Vezi si: SOC pentru Laura Codruta Kovesi! Sectia de procurori a dispus un nou CONTROL la sediul DNA (surse)

La momentul evenimentelor din 2009, avute in vedere de comisia parlamentara, Laura Codruta Kovesi era procuror general al Romaniei, deci o eventuala audiere nu are legatura cu activitatea sa in fruntea DNA. Prin urmare, conform explicatiilor oferite de vicepresedintele CSM, prezenta acesteia in Parlament nu ar fi obligatorie, chiar daca motivarea deciziei Curtii Constitutionale prevede cu totul altceva. Intrebat daca CSM poate apara magistratii de presiuni venite din partea unor comisii parlamentare, Cristian Ban si-a exprimat regretul ca institutia din care face parte nu poate cenzura legislativul.

"Este o situatie noua cu care CSM nu s-a confruntat pana in prezent, determinata de schimbarea modului de abordare al CCR. CSM nu are parghii pentru impiedicarea constituirii acestor comisii parlamentare. Dar nu este clar care ar fi sanctiunea neprezentarii la aceste comisii parlamentare”, a mai afirmat vicepresedintele CSM.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img