vineri, 19 aprilie, 2024

Curtea Constitutionala reface jocurile in Parlament: victorie importanta pentru Klaus Iohannis

Distribuie:

Publicat:

CCR a arătat, joi, în motivarea deciziei referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind educația, cercetarea și sănătatea, formulată de Klaus Iohannis, că Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile legii în limitele hotărârilor CCR, prin respectarea obiectului sesizării.

CCR a publicat, joi, decizia nr.75din 30 ianuarie 2019 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății, formulată de președintele Klaus Iohannis pe 13 decembrie.

”Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile legii în limitele deciziei Curții Constituționale, ceea ce presupune ca dezbaterea parlamentară să fie reluată în limitele cererii de reexaminare, însă numai cu privire la dispozițiile care au făcut obiectul sesizării și controlului de constituționalitate în prezenta cauză”, se arată în motivarea CCR, informează Mediafax.

Astfel, în motivarea deciziei CCR se arată că „prin menținerea termenului stabilit în forma legii care a făcut obiectul controlului de constituționalitate, textul conservă soluția legislativă criticată de Președintele României pentru depășirea limitelor cererii de reexaminare, constatată și sancționată ca atare de Curtea Constituțională prin Decizia nr.63 din 13 februarie 2018”.

De asemenea, judecătorii constituționali au apreciat în motivare că eliminarea art.I pct.29 din lege depășește limitele cererii de reexaminare, iar referirea făcută în respectiva cauză la dispozițiile altui act normativ în vigoare, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/2017, nu poate fi reținută ca fiind de natură să susțină eliminarea textului menționat, în cadrul procedurii de reexaminare.

Şeful statului susţinea că deja Curtea Constituţională s-a pronunţat o dată asupra acestei legi pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016, iar Parlamentul a făcut mai mult decât să transpună decizia CCR în prevederile declarate neconstituţionale ale actului normativ.

Parlamentul, menționa Iohannis, a eliminat unele articole sau a modificat altele care nu au au legătură cu cererea de reexaminare formulată de preşedintele României.

Klaus Iohannis susținea, în textul sesizării, prin adăugarea art. III în legea supusă controlului de constituţionalitate, Parlamentul a depăşit limitele cererii de reexaminare, întrucât legea adoptată în primă fază conţinea doar două articole, art. I şi II".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img