miercuri, 24 aprilie, 2024

Cutremur de 6.9 grade pe scara Richter! S-a decretat stare de urgenta

Distribuie:

Publicat:

Un cutremur cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit vineri zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt joi provocand evacuarea a 1.700 de oameni, transmite EFE.

Cutremurul s-a produs la 5 km adancime, la ora locala 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates, localitatea evacuata joi ca urmare a eruptiei.

Seismul a fost precedat de numeroase alte miscari telurice, intre care una de 5,4 grade, inregistrata cu o ora inainte.

Potrivit serviciului american de geologie si seismologie (USGS), citat de AFP, cutremurul de 6,9 grade s-a produs „aproape exact in acelasi loc cu seismul mortal din 1975, cu magnitudinea de 7,1”. care s-a soldat cu doi morti si 28 de raniti pe insula Hawaii, cea mai mare din arhipelagul american situat in Pacific.

Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenta pentru a putea debloca mijloace suplimentare.

Vulcanul Kilauea de pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii a erupt joi, fortand locuitorii din zona sa isi paraseasca casele, informeaza Reuters si AFP.

Eruptia a avut loc dupa ce in ultimele doua zile pe insula s-au produs o serie de cutremure, printre care unul cu magnitudinea 5 la ora 10.30 a.m., a informat Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (U.S. Geological Survey – USGS).

Circa 10.000 de persoane au primit ordin de evacuare dupa ce responsabili de la Protectia Civila au raportat ca „vapori si lava au iesit printr-o fisura in zona Mohala Street”.

Potrivit autoritatilor, eruptia ar putea contine „concentratii potential letale de dioxid de sulf”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img