vineri, 19 aprilie, 2024

Cutremurator! Cu aroganta maxima, un iesean a ucis un muncitor, impuscandu-l drept in ochi! Motivul este halucinant! Ieri a fost arestat, dupa ce a facut circ la proces!

Distribuie:

Publicat:

Muncitorul era pe schele în momentul în care individul a scos pusca si a vrut sa se distreze • L-a împuscat drept în ochi, fara sa constientizeze ce s-ar putea întâmpla în momentul în care a apasat pe tragaci • În fata judecatorilor, a venit cu tot felul de povesti, care mai de care mai stupide • A pus mai multi martori sa minta pentru a scapa de una dintre acuzatii • Tânarul ucis abia îsi întemeiase o familie si avea un copil mic de crescut • Individul a primit mandat de executarea a pedepsei, sentinta anuntata ieri de judecatori fiind deja definitiva • "Uciderea victimei a fost rezultatul unei activitati cu totul iresponsabile din partea inculpatului, care a tratat o arma ca si cum ar fi fost o jucarie, fara constientizarea reala a riscurilor la care expunea celelalte persoane prezente la imobilul respectiv”, au precizat judecatorii

Sentinta din acest caz de-a dreptul înfiorator a fost anuntata ieri de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi. Tânarul care a comis crima a fost condamnat la executarea unei pedepse totale de patru ani si opt luni de închisoare dupa ce a fost trimis în judecata pentru urmatoarele infractiuni: ucidere din culpa, contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor si uz de arma fara drept.

Pentru ucidere din culpa si contrabanda a primit câte trei ani de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor si pentru uz de arma, a fost condamnat la câte sase luni de închisoare. Dupa contopirea pedepselor a rezultat o pedeapsa totala de patru ani si opt luni de închisoare.

În fata judecatorilor, a avut o atitudine destul de aroganta, recunoscând infractiunea de ucidere din culpa, dar venind cu o varianta total stupida în ceea ce priveste infractiunea de contrabanda. Mai exact, desi initial, în faza de urmarire penala, a recunoscut ca a cumparat din Belgia pusca cu care l-a împuscat pe vecinul sau, Constantin Soptelea, la proces a sustinut ca a cumparat-o de la barbat pe care l-a întâlnit în târgul de cherestea.

Mai mult, a adus în fata instantei mai multi martori care sa-i confirme aceasta varianta, martori care acum ar putea fi trasi la raspundere pentru marturie mincinoasa.

Mai exact, la audierile de la Politie, Mihai Stefan Bejenariu, de 31 ani, a sustinut ca a cumparat arma de la un magazin din Belgia, dar ca nu a stiut ca este ilegal sa fie introdusa si folosita în România. A trimis-o printr-o firma de curierat într-un ambalaj care nu permitea sa se poata observa continutul. Arma a fost preluata de fratele sau de la curier si i-a transmis sarcina clara sa nu deschida acea cutie pâna nu se întoarce el în tara, cu avionul.

Judecatorii l-au prins cu minciuna

Profitând de faptul ca anchetatorii si-au bazat acuzatia de contrabanda chiar pe declaratia lui de recunoastere, în fata instantei a schimbat macazul si a sustinut ca a cumparat arma de la un vânzator pe care l-a întâlnit în târgul de cherestea. Pentru a fi mai credibil, l-a propus ca martor chiar pe cel de la care ar fi cumparat arma.

Presupusul vânzator a venit în fata judecatorilor cu o poveste pe care nici el nu o putea crede, printre altele sustinând ca el a intrat în posesia armei de la un alt barbat pe care îl împrumutase cu suma de 1000 lei. Pentru ca nu a avut sa-i restituie acea suma i-a lasat drept garantie o pusca, pe care, la rândul sau, i-a vândut-o lui Mihai Bejenariu contra sumei de 700 lei. Mai mult, inculpatul a sustinut ca în coletul trimis din Belgia printr-o firma de curierat se aflau mai multe lansete de pescuit, nu o pusca.

"În analiza probelor, instanta a cântarit între declaratiile date de un prieten al inculpatului, de fratele acestuia, care a refuzat sa declare în acelasi sens în cursul urmaririi penale, de curierul care, chiar de buna-credinta fiind, în aprecierea instantei, putea cu usurinta sa confunde cutia înmânata de inculpat cu o alta cutie, si mai ales de un martor pe care l-a apreciat ca fiind vadit nesincer, toate venind sa confirme apararile inculpatului, pe de alta parte caracterul foarte improbabil al coincidentei ca pe bonul din cutia cumparata în maniera descrisa de inculpat si de I.G. sa fie înscrisa ca data a cumpararii 23 mai, ziua anterioara trimiterii coletului de catre inculpat, iar acea arma, cu care inculpatul ar fi venit în contact absolut întâmplator, sa fi fost cumparata la 23 mai chiar din orasul din care s-a întors inculpatul. În plus, instanta va tine cont de împrejurarea ca inculpatul nu a justificat de o maniera logica si plauzibila revenirea totala, în raport de aceasta fapta, asupra pozitiei din cursul urmaririi penale, când a sustinut ca trimisese coletul foliat, astfel încât nu se putea vedea ce era imprimat pe cutia armei", îi anuleaza judecatorii întreaga aparare cu privire la procurarea armei.

Cum a ajuns sa-l împuste pe muncitor

Dosarul a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Iasi si trimis în judecata în vara anului 2015. Potrivit anchetatorilor, tânarul si-a cumparat o pusca cu aer comprimat din Bruxelles. Acolo nu era nevoie de autorizatie speciala pentru detinerea unei astfel de arme. Pentru ca nu putea intra legal cu arma în România, Bejenariu a trimis-o într-un colet pe numele fratelui sau.

Fratele a primit-o fara sa stie ce anume contine pachetul trimis prin firma de curierat. I-a spus fratelui sau ca în cutie sunt unelte de pescuit si sa nu deschida acel colet pâna nu se întoarce în tara. Anchetatorii sustin ca Bejenariu stia cu exactitate ca în România, o astfel de arma are nevoie de o autorizatie speciala pentru a fi detinuta.

Pe data de 28 mai 2015, Mihai Bejenariu s-a întors acasa si si-a recuperat pusca de la fratele sau. Pentru a încerca arma, pentru a vedea daca functioneaza, Bejinariu a început sa traga la nimereala. A urcat cu ea în podul casei fratelui sau, si de acolo tragea printr-un geam. În exteriorul locului din care tragea Bejenariu lucrau mai multi muncitori, care erau urcati pe o schela si efectuau lucrari de reparatie la casa fratelui inculpatului.

Muncitorii s-au speriat când au auzit focurile de arma si l-au rugat sa nu mai traga acolo pentru ca ar putea sa raneasca pe cineva. Când a tras a treia oara l-a împuscat chiar în ochi pe Constantin Soptelea, un tânar care îsi întemeiase o familie si avea un copil de crescut.

"Lovise victima, care se afla pe o schela, în dreptul ferestrei. Constantin Soptelea a fost dus la Spitalul de Neurochirurgie, cu traumatism cranio-cerebral, dar a decedat", au precizat procurorii.

Judecatorii: "a tratat o arma ca si cum ar fi fost o jucarie, fara constientizarea reala a riscurilor"

Judecatorii au considerat ca faptele comise de Bejenariu sunt de o gravitate foarte mare si au decis trimiterea acestuia la puscarie, desi pentru ucidere din culpa, în general, se dau pedepse cu suspendarea executarii. Printre altele, este tras la raspundere de judecatori pentru ca a folosit acea arma letala ca si cum ar fi o jucarie. Practic, a actionat total iresponsabil.

"La stabilirea pedepsei pentru uciderea din culpa, instanta va avea în vedere urmatoarele: împrejurarea ca victima era un tânar care avea viitorul înainte, cu un copil minor care a ramas fara unul dintre parinti, modul în care si-a pierdut viata fiind de natura sa provoace un soc emotional puternic si cu efecte de durata membrilor familiei victimei; faptul ca inculpatul nu a bagat în seama avertismentul martorului B. de a înceta focurile de arma, întrucât putea rani pe cineva; uciderea victimei a fost rezultatul unei activitati cu totul iresponsabile din partea inculpatului, care a tratat o arma ca si cum ar fi fost o jucarie, fara constientizarea reala a riscurilor la care expunea celelalte persoane prezenta la imobilul respectiv; atitudinea degajata a inculpatului fata de fapta, slaba constientizare a semnificatiei sociale grave a urmarilor actiunilor sale, dar si vârsta sa si atitudinea sincera manifestata în cursul urmaririi penale, toate acestea justificând alegerea unei pedepse situate semnificativ peste minimul special, redus ca urmare a retinerii circumstantei atenuante”, se arata în motivarea instantei de judecata. A sperat sa întoarca verdictul la Curtea de Apel Iasi, însa, ieri, judecatorii au mentinut decizia primei instante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img