vineri, 19 aprilie, 2024

Daca alaptezi trebuie sa stii asta

Distribuie:

Publicat:

Pe tot parcursul perioadei de alaptare, mama este obligata sa respecte cu foarte mare strictete unele norme igienico-sanitare privind alimentatia sa, programul de viata, consumul unor medicamente, starea psiho-emotiva si sanatatea sa. Dieta mamei care alapteaza va fi cea obisnuita, cu un mic plus pentru alaptare (circa 500-600 kcal/zi). Alimentatia ei nu va fi bogata în toate substantele nutritive. Nici un aliment nu trebuie evitat, însa nu se vor consuma cantitati mari de alimente. Deci, alimentatia va fi cat mai variata, nelipsind produsele si derivatele lactate. Daca mama nu consuma lapte, atunci va consuma alte alimente care contin lapte si 1 g de calciu pe zi. Nu vor lipsi cruditatile, respectiv legume, fructe si zarzavaturi. De obicei, se interzic din alimentatie ceapa, usturoiul, sparanghelul, fasolea, varza, conopida si alte alimente care modifica gustul laptelui. Se evita consumul de cafea, ciocolata si condimente si sunt contraindicate alcoolul si tutunul. Este, de asemenea, contraindicat consumul în exces de legume sau conserve, ca si vanatul. Alaptarea nu se poate face în conditiile unei diete de slabire.

Supraalimentatia mamei din cursul sarcinii si apoi din cursul alaptarii poate avea influente negative de ordin cantitativ si apoi calitativ asupra secretiei lactate. Excesul de proteine nu creste secretia lactata, în schimb unele proteine pot trece în lapte si pot determina manifestari alergice la sugar. Excesul de lipide în alimentatia mamei poate reduce secretia lactata, dar si proportia de acizi grasi saturati. Cantitatea necesara de lichide pentru o mama care alapteaza este autoreglata prin senzatia proprie de sete. Cantitati mari de lichide pot scadea chiar secretia lactata. S-a constatat, spre exemplu, ca berea si ceaiul nu stimuleaza secretia lactata.

Igiena trebuie respectata cu strictete. Mama care alapteaza trebuie sa-si organizeze un program de viata echilibrat, cu respectarea timpului de odihna, a programului de lucru de peste zi, a plimbarilor în aer liber. Mama este obligata sa respecte cu strictete toate normele privitoare la igiena sanilor, cea corporala si a hainelor, a camerei, a mediului de viata, precum si normele legate de alaptare. În perioada alaptarii, mama trebuie sa evite folosirea medicamentelor din proprie initiativa. Cele mai multe dintre medicamente, inclusiv antibioticele, difuzeaza prin lapte, fiind astfel riscante pentru sugar. Cand mama se îmbolnaveste, este bine sa se izoleze de sugar, evitand astfel posibilitatea îmbolnavirii acestuia. În aceasta perioada, ea îsi va stoarce laptele, acesta va fi fiert si va fi administrat sugarului cu lingurita. Înca din prima zi, nou-nascutul va fi pus sa suga la san cate 5 minute la fiecare 2-3 ore. A doua zi va fi pus la san timp de 10 minute, iar a treia si a patra zi cate 15 minute. Este bine ca un supt sa nu depaseasca 20 de minute, iar sugarul sa fie pus, alternativ, la ambii sani. Dupa stabilizarea lactatiei, care apare dupa doua saptamani, nu exista o limita de timp pentru supt. În perioada alaptarii, greutatea sanilor creste. Acestia vor fi sprijiniti într-un sutien cu bretele neelastice, în interiorul caruia se va aseza o batista curata, împaturita, care va absorbi laptele ce curge singur. Înainte de fiecare supt, sanii sunt spalati cu apa. Nu se folosesc sapunul si unguente cu vitamina A si D, deoarece sunt iritante.

De cat lapte are nevoie sugarul. Nevoile cantitative ale sugarului cresc proportional cu varsta. Astfel, în primele doua saptamani, nou-nascutul consuma între 60-90 ml la fiecare supt, de la trei saptamani la doua luni 100-150 ml, de la doua la trei luni – 150-170 ml, de la trei la patru luni, între 160-180 ml, iar apoi, 180-200 ml la fiecare supt. Tehnica alimentatiei la san este simpla. Se atinge obrazul sugarului cu sanul, acesta va întoarce capul spre san si va începe sa suga. Este asa-numitul reflex al punctelor cardinale. Pe toata perioada alaptarii pozitia lui trebuie sa fie comoda. Sugarul va fi tinut pentru o perioada de 10-15 minute în pozitie verticala, sprijinit cu partea sa anterioara a abdomenului pe pieptul mamei. El va fi masat si batut usor pe spate pentru a elimina aerul înghitit în timpul suptului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img