miercuri, 24 aprilie, 2024

Danemarca propune testarea pentru COVID-19 a tuturor adultilor

Distribuie:

Publicat:

Danemarca a anunţat luni că toţi adulţii asimptomatici care doresc pot fi testaţi pentru noul tip de coronavirus, în timp ce această ţară a înregistrat cea mai mică creştere a numărului de contaminări din ultimele două luni, informează AFP potrivit Agerpres.

"Toţi adulţii din Danemarca au posibilitatea de a-şi face din proprie dorinţă o programare pentru un test de COVID-19 (…) pe site-ul www.coronaprover.dk", a anunţat Ministerul Sănătăţii danez într-un comunicat, precizând că programările sunt disponibile în primul rând pentru persoanele cu vârste între 18 şi 25 de ani.

Până la ora actuală, doar cei care prezentau simptome puteau fi testaţi, după ce primeau acordul medicului de familie.

De duminică şi până luni, 41 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Danemarca, cea mai redusă creştere de la mijlocul lui martie. Numărul total de cazuri în această ţară a ajuns la 11.166.

"Am adus rata de infectare la un nivel foarte scăzut. Este foarte important să nu existe focare de infectare ascunse care să amplifice circulaţia virusului", a explicat ministrul sănătăţii danez, Magnus Heunicke, citat în comunicat.

După ce programarea se va face online, testul va fi efectuat în unul dintre centrele de depistare instalate în imense corturi albe în 16 oraşe ale Danemarcei.

Este vorba de un test care determină prezenţa efectivă actuală a virusului în organism, şi nu de un test serologic care permite depistarea unei eventuale contaminări în trecut datorită prezenţei de anticorpi.

După ce a anunţat măsuri severe din 11 martie, Danemarca a fost prima ţară care şi-a redeschis grădiniţele şi şcolile generale, pe 15 aprilie.

De atunci, au fost ridicate numeroase restricţii: au fost redeschise saloanele de înfrumuseţare şi cele de tatuaj, apoi marile magazine şi centre comerciale şi în final restaurantele şi cafenelele.

Această redeschidere nu a dus la o majorare a ratei de contaminare, care dimpotrivă a scăzut, ajungând de la indicele 1 la sfârşitul lui aprilie la 0,7 în prima săptămână a lui mai, potrivit Autorităţii daneze pentru controlul bolilor infecţioase.

Această rată, căreia i se mai spune şi rata de reproducere a virusului, măsoară media de persoane pe care un om contaminat cu COVID-19 le va infecta la rândul său.

În total, 548 de persoane au murit în Danemarca de la începutul pandemiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img