vineri, 29 martie, 2024

David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ii nominalizeaza pe Netanyahu si Bin Zayed

Distribuie:

Publicat:

 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed au fost nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace de către laureatul David Trimble, potrivit unui comunicat citat marţi de agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Netanyahu şi Bin Zayed au condus eforturile ce au dus la semnarea unui acord istoric privind normalizarea legăturilor dintre cele două ţări, precum şi a unui acord între Israel şi Bahrein, la Washington în septembrie.

Politicianul nord-irlandez Trimble a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1998, împreună cu John Hume, pentru eforturile lor de a găsi o soluţionare paşnică a conflictului din Irlanda de Nord.

"În conformitate cu regulile Comitetului Premiului Nobel, întrucât lord Trimble este laureat al Premiului Nobel pentru Pace, decizia sa de a depune candidatura prim-ministrului Netanyahu va determina comitetul să discute chestiunea", a declarat biroul lui Benjamin Netanyahu.

Acordurile pe care Israelul le-a semnat cu EAU şi Bahrein sunt primele de acest fel între ţările arabe şi statul Israel într-un sfert de secol.

Cele două ţări din Golf s-au abătut de la consensul general printre statele arabe potrivit căruia o condiţie prealabilă pentru normalizarea legăturilor ar fi cea a recunoaşterii de către Israel a unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Între timp, Sudanul a normalizat de asemenea relaţiile cu Israelul.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump, care a facilitat acordurile, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace în septembrie de către parlamentarul de dreapta norvegian Christian Tybring-Gjedde.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img