vineri, 29 martie, 2024

De ce apar halucinatiile

Distribuie:

Publicat:

De se intampla sa ai “vedenii”, sa stii ca nu-i de bine. Si nu inseamna neaparat ca mintea a luat-o razna, ci poate fi vorba de spre boli foarte grave.

Momentele in care cuiva i s-au nazarit tot felul de lucruri, fara ca asta sa i se intample in somn, pot fi cumplite. Mai ales cand si constientizeaza diferenta dintre delir si realitate. De cele mai multe ori, astfel de stari sunt asociate cu bolile mintale, mai ales cu schizofrenia. Insa nu intotdeauna e valabila asocierea. Caci mintea ne mai joaca feste si in cazuri in care organele interne au de suferit si dau semnale prin dereglari la nivel psihic.

Ce sunt halucinatiile

Cand cineva percepe evenimente sau lucruri care nu exista inseamna, potrivit specialistilor, ca sufera de o tulburare psihica numita halucinatie. Aceasta poate implica atat vazul, cat si auzul, senzatia de atingere, mirosul si chiar gustul unor imagini ireale. Cele mai frecvente sunt halucinatiile auzite. Nu degeaba se foloseste ironic expresia “auzi voci”.

Desi atribuite de obicei celor care sufera de schizofrenie, asemenea stari apar si in cazul unor alte boli de natura psihica, precum tulburarile bipolare, depresiile, maniile, dar si in boli interne. Cercetatorii cred ca la originea halucinatiilor s-ar afla anumite dereglari in biochimia cerebrala, in special in productia de dopamina, hormon asa-numit al fericirii, alaturi de serotonina. De aceea, la primele semne de halucinatii, este indicat un control psihiatric, dar si de medicina interna. Vedeniile mai apar si in perioadele de sevraj ale alcoolicilor, in special dupa ce acestia renunta o vreme la viciu.

Starea poarta numele medical de delirium tremens, iar bolnavul tremura si vede vietati ale caror nume incep cu litera “s”, precum soareci, sobolani sau serpi. Trebuie facuta diferenta intre trairile pe care suferindul le vede si le simte aproape reale si asazisele pseudohalucinatii, prin care bolnavul stie ca doar in mintea lui se produce totul, vazand si auzind cu ochii si cu urechile mintii.
De ce apar halucinatiile

Cel mai des intalnite sunt halucinatiile auditive si vizuale. Mai rare sunt cele legate de miros sau de gust. La de pendentii de droguri usoare, de alcool sau de medicamente, halucinatiile se manifesta prin imagini distorsionate, halouri in jurul surselor de lumina. Drogurile mai puternice sau alte stimulente pot cauza si aparitia sunetelor ireale. In plus, apare senzatia de prezenta a unor gandaci sau a altor insecte sub piele. Epilepsia este o alta problema care poate duce la halucinatii, de tip olfactiv insa, din cauza tulburarilor care apar la nivelul lobului temporal.

Valorile anormale ale crea tininei si ureei serice care, de obicei, indica insuficienta renala si caracteristice marilor consumatori de proteine, pot duce la aparitia halucinatiilor vizuale. Si starile febrile, narcolepsia, orbirea sau surditatea pot declansa astfel de trairi. Insuficienta hepatica, dar si stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatica) dau confuzii si halucinatii. Unele forme de meningita, cancerul la nivelul creierului si SIDA pot avea astfel de manifestari. Totusi, daca te numeri printre cei care aud voci, e foarte posibil sa fi baut prea multa cafea. Cinci cani pe zi sunt de-ajuns ca sa te faca sa auzi ce nu exista.

Sursa: Unica.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img