vineri, 19 aprilie, 2024

De ce au nevoie femeile sa doarma mai mult decat barbatii

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord a ajuns la concluzia ca, spre deosebire de barbati, femeile au nevoie de mai mult somn, pentru ca ele se pot confrunta cu mult mai multe probleme fizice si psihice daca nu au o rutina adecvata de odihna. Oamenii de stiinta arata ca daca nu reusesc sa doarma suficient, femeile risca sa se imbolnaveasca de inima, depresie sau pot sa ajunga chiar la dereglari psihice.

Studiul realizat de doctorul in psihologie clinica Michael Breus a analizat diferentele dintre barbati si femei in relatie cu nevoia de somn, apreciind comportamentul lor atunci cand nu s-au odihnit suficient. Potrivit lui Breus, experimentul a indicat diferente de manifestare intre cele doua genuri.

„Am descoperit faptul ca femeile se confrunta intr-o mai mare masura cu depresia, furia si ca sunt mult mai ostile pe perioada diminetii, in comparatie cu barbatii”, este concluzia la care a ajuns Breus, alaturi de ceilalti cercetatori de la Universitatea Duke, in cadrul studiului.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile isi folosesc creierul mai mult decat barbatii, motiv pentru care ele nici nu se pot odihni prea bine.

„Una dintre functiile somnului este sa permita creierului sa se refaca dupa ziua precedenta. In timpul unui somn profund, cortexul – acea parte a creierului responsabila cu gandirea, memoria, limnajul si alte functii cognitive, se dezactiveaza si intra intr-un stadiu de recuperare”, explica Jim Horne, expert in cadrul Centrului de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Anglia, intr-un articol publicat in The Australian.

Cercetatorul Horne a explicat si ca femeile tind sa faca mai multe lucruri simultan, sunt extrem de flexibile si tocmai din acest motiv isi pun la lucru creierul ceva mai mult decat barbatii. Concluzia lui Horne este aceea ca daca barbatii si-ar folosi intr-o mai mare masura creierul si acestia ar avea mai multa nevoie de odihna.

Argumentele aduse de Breus in studiul sau si al colegilor lui, legat de faptul ca femeile au nevoie de mai mult somn, este acela ca lipsa odihnei are efecte negative si asupra tenului. Un articol publicat anul acesta de catre cercetatorii de la Case Western Reserve University School of Medicine demnostreaza acelasi lucru, aratand legatura dintre lipsa somnului si imbatranirea pielii, bolile de inima, colesterol ridicat, riscul de atacuri cerebrale si problemele psihice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img