vineri, 19 aprilie, 2024

De ce avem senzatia de “fluturi in stomac”?

Distribuie:

Publicat:

Fie ca a aparut inaintea unui discurs public, a unei prezentari sau in timpul primelor declaratii de iubire, senzatia de fluturi in stomac este un mecanism normal al organismului.

Corpul uman este capabil sa aiba grija de sine, acesta isi regleaza singur pulsul, tensiunea arteriala si distribuirea nutrientilor fara ca omul sa fie nevoit sa intervina constient in procesul realizat de catre sistemul nervos autonom (SNA), noteaza IFL Science. 

SNA-ul se imparte in doua ramuri, cel simpatic si cel parasimpatic. Ambele ramuri ale SNA-ului sunt active constant si actioneaza in opozitie unul fata de celalalt. 

Sistemul simpatic este responsabil pentru cresterea ritmului cardiac, in timp ce sistemul parasimpatic scade ritmul cardiac. Sistemul parasimpatic provoaca senzatia de somnolenta dupa o masa copioasa deoarce redirectioneaza o mare parte din fluxul sanguin al inimii catre stomac. 

Unul dintre principalele roluri realizate de SNA este de preparare a organismului pentru evenimentele ce vor avea loc. Siatemul ajuta corpul sa redirectioneze sangele in anumite parti ale corpului pentru indeplinirea evenimentului. De exemplu, daca in apropiere vezi un tigru sau un pericol, sistemul SNA va redirectiona o parte din sange catre musculatura pentru ca acestia sa functioneze la un nivel optim. 

Asadar, sistemul simpatic domina sistemul parasimpatic in astfel de momente. Aceasta actiune provoaca si eliberarea adrenalinei, ambele crescand ritmul cardiac, scade fluxul sanguin din zona intestinala si provoca eliberarea unei cantitati mari de glucoza din ficat. 

In timp ce adrenalina contracta peretii intestinali si incetinesc digestia, provoaca relaxarea unui muschi intestinal numit “sfincter anal extern”, de aceea unii oameni simt nevoia sa mearga la baie atunci cand au emotii. Reducerea fluxului sanguin din zona intestinala provoaca si senzatia cunoscuta cu denumirea de “fluturi in stomac”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img