joi, 18 aprilie, 2024

De ce barbatii prefera femeile zvelte

Distribuie:

Publicat:

In octombrie 2013, un sondaj realizat de cercetatorii de la Institutul National de Studii Demografice (INED) din Franta a aratat ca majoritatea barbatilor prefera femeile zvelte. Motivul nu a fost insa descifrat atunci. Recent, cercetatorii de la Universitatea Aberdeen din Scotia au decis sa analizeze si ei aceasta chestiune, iar verdictul lor a fost urmatorul: trupul zvelt reprezinta un simbol al tineretii, fertilitatii si unei stari bune de sanatate.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, savantii scotieni au analizat dosarele continand date medicale recoltate de la 1.300 de persoane – femei si barbati – din noua tari, inclusiv Marea Britanie si Franta. Pe durata studiului, participantii au trebuit sa examineze 21 de imagini, care reprezentau diverse morfologii feminine. Rezultatul: atunci cand au fost invitati sa aleaga imagini ce descriu “corpul ideal feminin”, participantii au ales in majoritatea cazurilor fotografiile unor femei care aveau un IMC (Indice de masa corporala) inclus in intervalul 17-20, relateaza Mediafax.

IMC se calculeaza ca un raport intre greutatea unei persoane (exprimata in kilograme) si patratul inaltimii acesteia (in metri). Daca rezultatul este mai mic de 18,5, atunci persoana in cauza este slaba. Persoanele cu o greutate normala au un IMC cuprins in intervalul 18,5 si 24,9. Persoanele supraponderale au un IMC cuprins intre 25 si 29,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 30. Un IMC de peste 35 este caracteristic persoanelor diagnosticate cu obezitate severa.

“Aceste rezultate arata doua lucruri”, a spus profesorul John Speakman, coordonatorul studiului. “Mai intai, criteriile de frumusete au tendinta de a se armoniza pe plan mondial: trupul zvelt este recunoscut ca fiind «frumos» de majoritatea oamenilor, indiferent de istoricul lor medical. Apoi, prin analize suplimentare, am reusit sa determinam elementul care face silueta zvelta sa fie atat de atractiva: pentru barbati, ea simbolizeaza tineretea, deci fertilitatea si o stare de sanatate buna”. “In curand, intentionam sa realizam un studiu similar, care sa vizeze corpul masculin”, a adaugat profesorul scotian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img