joi, 25 aprilie, 2024

De ce e asa de greu sa nu-ti atingi fata si ce poti face

Distribuie:

Publicat:

De ce sa nu iti atingi fata? Focarul de coronavirus a răspândit panica globală, oamenii căutând modalități sigure de a se proteja. O vreme, mulți oameni (inspirați de celebrități) au crezut că măștile o vor face. Dar, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din întreaga lume, măștile sunt zadarnice pentru oamenii sănătoși.

Experții spun că cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să nu vă mai atingeți nasul, ochii și gura. Cu toate acestea, mulți consideră că nu se obișnui cu acest obicei.

Potrivit lui Kevin Chapman, psiholog și director al Centrului pentru Anxietate și tulburări conexe din Kentucky, proclivitatea de a-ți atinge propria față este un obicei extrem de uman, deoarece atingerea feței tale semnalează în mod inconștient că ești conștient de sine pentru ceilalți care ar putea fi în preajmă.

„Conștientizarea publică de sine se referă, în general, la conștientizarea noastră despre noi înșine din perspectiva altor oameni, care este inevitabil declanșată în timpul interacțiunilor sociale”, a spus Chapman pentru Business Insider.

„În mod natural, oamenii examinează fețele celorlalți și sunt sensibili la diverse indicii faciale, deci atingerea feței poate fi în parte legată de tendința naturală de a fi sensibili la fețele noastre și la expresiile noastre faciale.”

De ce sa nu iti atingi fata?

Un studiu din aprilie 2014 a sugerat că atingerea propriei fețe ajută la reglarea stresului și formarea memoriei.

Deoarece atingerea feței poate fi un instrument relațional, oamenii încep să-și atingă propriile fețe de la o vârstă fragedă și devine un obicei, ceea ce face și mai grea oprirea, chiar dacă sănătatea unei persoane este în joc.

„Psihologic, majoritatea indivizilor nu interpretează diverse forme de amenințare și contaminare în raport cu fețele lor și, prin urmare, nu reușesc să asocieze boala cu atingerea feței”, a spus Chapman.

El a spus că singura excepție ar fi persoanele cu tulburări de anxietate, care sunt mai conștiente de lipsa lor de control.

Chapman a spus să se stabilească un memento de telefon, astfel încât să vă amintiți activ să fiți conștienți de propria atingere a faței.

„Reversarea obișnuinței este cu siguranță posibilă și necesită practicarea abilităților pentru a reprograma tendințele de acțiune ale unuia”, a spus Chapman.

De asemenea, ați putea încerca să vă ocupați mâinile cu o minge de stres sau să vă încrucișați brațele, astfel încât mâinile dvs. să nu fie libere să vă atingă fața, a spus HuisePost Denise Cummins,un cercetator care cercetează gândirea și luarea deciziilor.

În sfârșit, luați alte măsuri, cum ar fi spălarea mâinilor cu apă caldă cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde, rămânând acasă când sunteți bolnav și evitând contactul strâns cu persoanele bolnave.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img