joi, 28 martie, 2024

De ce e indicat sa consumi fasole cu rosii si iaurt cu banane? Cele mai sanatoase sase combinatii alimentare

Distribuie:

Publicat:

Combinatiile de alimente din categoria celor considerate sanatoase ar putea aduce organismului un aport energetic mult mai ridicat decat in cazul in care acestea ar fi consumate separat.

Fasolea si rosiile

Acesta este un duo dinamic pentru ca, atunci cand sunt consumate impreuna, cele doua alimente sporesc aportul de fier din organism, care este benefic atat pentru creier, cat si pentru  buna functionare a muschilor.

Organismul nostru absoarbe pana la 33% non-heme fier, pe care il regaseste in plante precum fasolea, cerealele integrale sau legumele verzi, decat fier heme (aflat in alimente pe baza, cum ar fi carnea de vita, pestele sau carnea de pui).

“Absorbtia de fier non-heme poate creste semnificativ daca sunt consumate totodata si alimente bogate in vitamina C, precum portocalele, rosiile sau afinele”, spune nutritionistul Elaine Magee.

Vitamina C contribuie la transformarea fierului non-heme intr-o forma care poate fi mult mai usor absorbita de organism. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei care transporta oxigenul catre muschi si creier. Nivelele scazute de fier din organism pot determina stari de oboseala, slabiciune si deficiente de concentrare.

Sugestie: Pentru o salata rapida, de exemplu, puteti amesteca fasole, bogata in fier, cu rosii, ardei iuti rosii si broccoli fiert in aburi.

Iaurtul cu banane

Combinatia este foarte eficienta pentru refacerea muschilor dupa un exercitiu fizic extrem de solicitant.

Cercetarile au aratat ca, prin consumarea impreuna a acestor doi macronutrienti, imediat dupa ce au fost efectuate exercitii fizice, refacerea musculara are loc in timp foarte scurt. Prin combinarea de carbohidrati si proteine creste nivelul de insulina, ceea ce permite muschilor sa absoarba nutrienti, precum aminoacizii sau glucoza, si sa devina mai puternici.

Sugestie: Preparati-va un shake pe care sa il consumati dupa ce ati facut sport. Amestecati o jumatate de cana de lapte degresat (125 ml) si iaurt bogat in proteine cu o banana, o jumatate de cana de afine inghetate, 15 ml de miere de albine sau sirop de artar.

Pestele si vinul

Cele doua alimente reprezinta combinatia perfecta pentru ca vinul ajuta la absorbtia grasimilor Omega 3 care se afla in carnea de peste.

Specialistii italieni au descoperit, de curand, ca femeile care consuma cel putin un pahar de vin pe zi au un nivel mai crescut de Omega 3. Aceste grasimi care fac parte din categoria celor “bune” se regasesc in peste precum somonul, sardinele sau pastravul. Insa, rezultatele nu sunt deloc aceleasi atunci cand vinul este inlocuit cu bere sau bauturi spirtoase.

Cercetatorii sunt de parere ca polifenolii antioxidanti care se regasesc in vin sunt responsabili pentru absorbtia de Omega 3, grasimi despre acre se spune ca de apara de diferite boli, printre care si orbire.

Metoda este foarte buna, indiferent ca preferati vinurile dulci sau seci. Totul este sa le consumati cu masura – cel mult doua pahare pe zi. Sugestie: in loc sa savaurati un pahar de vin atunci cand mancati peste, puteti sa faceti marinata. Reteta este cat se poate de simpla: combinati, in parti egale, ulei de masline cu sos de soia si un vin sec, de exemplu, intr-un vas mai mare. Adaugati peste bogat in Omega 3 si lasati totul la frigider aproximativ o ora, dupa care puteti gati pestele.

Ceaiul verde si sucul de lamaie

Consumate impreuna, ele sunt o importanta sursa de antioxidanti, de tipiul catechinelor din ceaiul verde. Un studiu realizat in 2006, la care au participat peste 40.000 de japonezi, arata ca aceia care obisnuiau sa bea cel putin o ceasca de ceai verde in fiecare zi erau mai putin predispusi la boli cardiovasculare decat cei care nu aveau acest obicei. Potrivit unui alt raport, din 2007, al unei universitati americane, daca ceaiului verde i se adauga si un strop de suc de citrice – lamai, lime sau grapefruit –  este redusa pierderea de catechine din sistemul digestiv, acestea fiind mai rapid absorbite in organism. Sugestie: Pentru un ceai cu gheata revigorant, puneti sucul de la o lamaie in doua pahare de 500 de ml in care ati adaugat deja infuzie de ceai verde. Puneti la rece, dupa care completati cu 250 de mililitri de apa minerala si cateva frunzulite de menta proaspata.

Mere si zmeura

Sunt combinatia perfecta pentru ca, impreuna, sporesc capacitatea antioxidantilor de a lupta impotriva diferitelor tipuri de boala. Un studiu publicat in “Jurnalul de nutritie” a aratat ca acidul elagic (care se gaseste in zmeura, rodie, nuci sau in coacaze), creste capacitatea quercetinei (un alt antioxidant pe care il regasim in mere, struguri, ceapa sau  hrisca) de a “ucide” toate celulele canceroase. Expertii in nutritie au descoperit in fructe, legume, alune si cereale integrale o multime de astfel de fitochimicale. Sugestie: Preparati un desert cu antioxidanti combinand mar feliat, struguri, zmeura, peste care presarati seminte de rodie si nuci.

Salate cu grasimi sanatoase

Pentru a obtine un beneficiu maxim dintr-o salata, renuntati la dressingul care contine grasimi. in locul acestuia folositi ulei de masline, otet balsamic, sau puneti cateva felii de avocado. Antioxidantii solubili, precum licopenul din rosii si luteina care protejaza vederea si care se regaseste in salate sunt mai bine absorbite daca sunt combinate cu grasimi sanatoase. sursa: doctorulzilei.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img