marți, 16 aprilie, 2024

De ce este sanatos sa mananci visine

Distribuie:

Publicat:

Visinele contin numeroase vitamine (A, B1, B2, B9, C, E) si saruri minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu) cu proprietati antioxidante si regenerante. O suta de grame de visine savurate ca gustare, intre mese, insumeaza doar 64 de calorii. Insa si coditele de visin au proprietati terapeutice: acestea contin flavonoizi, care au efect diuretic, astringent si antiinflamator, fiind de un real ajutor persoanelor care sufera de boli renale sau celor care vor sa dea jos cateva kilograme. Visinele au efecte benefice in prevenirea si ameliorarea osteoartritei, a durerilor musculare, a gutei, insomniei, afectiunilor de rinichi si a digestiei.

Imbunatatesc circulatia si previn cancerul

Visinele fac parte din categoria fructelor si legumelor de culoare rosie care au in compozitie antociani, antioxidanti puternici care mentin circulatia normala a sangelui si au proprietati anti-cancer. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition, fructele cu cel mai ridicat continut de antioxidanti sunt cele de culoare rosie – capsunile, zmeura, ciresele, potrivit adevarul.ro. De asemenea, visinele contin o doza crescuta de vitamina C, cu rol esential  in sinteza colagenului (care asigura elasticitate pielii) si care intareste bariera sistemului imunitar in fata racelilor si a altor infectii.

Doar visinele contin trei substante importante in prevenirea tumorilor, respectiv acid elagic, limonen si alcool perilil. Acestea ofera protectie sporita impotriva tumorilor localizate la nivelul sanilor, plamanilor, ficatului si colonului. Oamenii de stiinta au observat ca soarecii carora li s-a introdus in dieta suc de visine au avut un risc mult mai scazut de a dezvolta tumori, spre deosebire de cei care aveau un regim normal.

Regleaza colesterolul si previn bolile cardiovasculare

Visinele contin quercitina – unul dintre cei mai puternici antioxidanti – care previne stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. De asemenea, quercitina tine sub control nivelul colesterolului rau din sange si sunt prevenite astfel depunerile de grasime pe artere, cauza numarul unu in aparitia bolilor cardiovasculare, printre care amintim infarctul si accidentul vascular cerebral.

Tot antioxidantii pot avea un rol major in ameliorarea simptomelor alergiilor si astmului, precum si a gutei – o afectiune care se manifesta prin dureri bruste aparute la nivelul incheieturilor. Potrivit unei cercetari publicate in urma cu mai bine de zece ani, antocianii din visine ar putea avea efecte similare cu medicamentele antiinflamatorii destinate inlaturarii durerilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img