vineri, 29 martie, 2024

De ce este vitamina C indispensabila organismului?

Distribuie:

Publicat:

Vitamina C este o vitamina sensibila, ce face parte din categoria substantelor hidrosolubile. In consecinta, ea are marele defect de a nu putea fi acumulata in organism, care nu este capabil sa faca rezerve. Deci si daca intr-un anumit moment consumam o „over-doza” de produse proaspete sau luam in mod activ suplimente, aceasta nu ne va fi o scuza pentru perioada ce urmeaza. Ceea ce a fost in plus fata de necesitati va fi eliminat in scurt timp prin urina, lasand organismul „flamand” fata de biocatalizatorul si antioxidantul sau preferat. Putem face foarte usor carente, iar manifestarile lor devin vadite chiar si numai dupa o singura luna in care nu am mancat alimente-surse de vitamina C.

Pentru ca este un factor important in producerea de colagen, vitamina C ajuta la refacerea tesuturilor afectate in urma taieturilor, arsurilor, interventiilor chirurgicale si a expunerii la razele ultraviolete.

Ateroscleroza (depunere de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor, ducand la sclerozarea acestora) este una dintre cauzele frecvente ale mortalitatii, manifestandu-se prin atac cerebral sau la nivelul inimii. Studiile au aratat ca un nivel scazut de vitamina C predispune spre boli de inima si ingustare a vaselor de sange de la nivelul mainilor si picioarelor.

Datorita unei alimentatii bogate in sare sau a rigiditatii vaselor de sange presiunea sangelui creste si impiedica accesul catre organele vitale. Vitamina C ajuta la scaderea presiunii, iar in cazul femeilor insarcinate previne nasterile premature.

Datorita efectelor sale antoxidante, vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului in diferite stagii si sa previna aparitia acestuia. Sustine procesul de chimioterapie si reduce efectele sale toxice. Reduce riscul aparitiei bacteriilor daunatoare stomacului si a cancerului gastric.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img