miercuri, 24 aprilie, 2024

De ce femeile din Franta nu se ingrasa exagerat

Distribuie:

Publicat:

Intr-o tara in care exista cate o brutarie la fiecare colt de strada si cate sase bistriouri la rand, rata obezitatii si problemele cardiace sunt printre cele mai scazute din lume. Este un fenomen pe care-l putem numi „paradoxul francez”. Secretul? Se pare ca francezii stiu cand sa se opreasca din mancat. Regulile alimentatiei „a la francaise” sunt simple si fara interdictii.

Cultura franceza pune accent pe mancatul de placere si pe incurajarea generatiei tinere sa se bucure de calitate, nu de cantitate, sa manance incet si intotdeauna stand pe scaun, la masa. De mici, francezii invata ca o portie mai mica de mancare, preparata din ingrediente proaspete, este mai sanatoasa decat ditamai felul de junk-food.

Oricine stie ca eliminarea totala a numitor alimente din meniu inseamna slabit cu efecte de scurta durata. Se pare ca frantuzoaicele chiar respecta asta. Tocmai de aceea, dieta Atkins – atat de populara in SUA si restul Europei – este complet ignorata in Franta. Ea interzice consumarea de alimente bogate in carbohidrati, ca painea si pastele. Or, cum sa renunte francezii la baghetele lor crocante si la croissantele cu ciocolata?!

Amorul = ingredient de baza al „siluetei francofile”: – elimina problemele cardiovasculare; – diminueaza stresul; – creeaza buna dispozitie. La noi, persoanele tinere si cele ocupate sar peste micul dejun, infuleca gustarea de pranz pe marginea biroului si cumpara pentru acasa produse semipreparate. Francezii de orice varsta prefera sa manance acasa si sa foloseasca ingrediente proaspete pentru prepararea mancarurilor. Mersul la piata este pentru ei si un motiv de socializare. Un „trend” al pietei saptamananale ar prinde bine si femeilor din Romania…

Dieta frantuzeasca inseamna sa cauti o versiune mai buna a mancarii preferate: branzeturi fine in loc de cele cumparate din supermarket, sau cateva bomboane de ciocolata in loc de un baton intreg. Mici trebuie sa fie si inghititurile. Si nu te grabi cand cand mananci, deoarece alimentele care nu sunt bine mestecate se digera greu. Nu te uita la televizor si nu citi nimic in timpul mesei, ci concentreaza-te asupra alimentelor. Este „french” sa-ti tihneasca mancarea.

E drept ca niste reguli nu pot schimba o intreaga cultura gastronomica (desi specialistii sustin ca Romania si Franta au culturi gastronomice inrudite), dar cel putin tu poti adopta atitudinea frantuzoaicelor. Data viitoare, cand refuzi un desert delicios, gandeste frantuzeste: chiar are organismul nevoie de el? Poate ca nu. Dar tu il vrei! Asa ca… „bon appetit”!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img