vineri, 29 martie, 2024

De ce ne e mereu pofta de “ceva dulce”

Distribuie:

Publicat:

Zaharul este o substanta careia prea putini ii pot rezista si pe care o consumam chiar si fara sa ne dam seama, pentru ca este un ingredient care se gaseste in aproape toate alimentele, intr-o forma sau alta. Cu toate ca organismul uman nu ar putea functiona normal fara o anumita cantitate de zahar in sange, consumul exagerat determina afectiuni de tot felul, printre care diabet, obezitate si boli cardiovasculare. Pentru a afla, insa, cum ne afecteaza zaharul in exces, trebuie sa intelegem mecanismul prin care organismul foloseste aceasta substanta, dar si de ce uneori tanjim atat de tare dupa ceva dulce si cum putem sa scapcm de aceste pofte prin gustari sanatoase, noteaza gandul.info.

In mod evident, zaharul este substanta alba sau bruna, cristalizata, pe care o punem in ceai, dar si pudra pe care o presaram deasupra prajiturilor proaspat coapte. in acelasi timp, insa, zaharurile se gasesc si in carbohidratii producatori de energie. Acestea sunt impartite in doua categorii: molecule monozaharide si molecule dizaharide. Mai departe, acestea se divid in fructoza si glucoza, substante continute de fructe, legume si miere, zaharoza (zaharul de masa), lactoza (care se gaseste in lapte) si maltoza, cunoscuta si sub numele de „zahar malt”, care se gaseste in bauturile alcoolice, mai ales in bere. Astfel de molecule sunt continute in mod natural in alimente precum fructele sau pot fi adaugate prin prelucrare, asa cum se procedeaza, de exemplu, pentru obtinerea ciocolatei.

De ce este zaharul daunator?

Spre deosebire de sare, zaharul nu este toxic in sine, el afectand in mod direct doar dantura, arata Graham MacGregor, presedintele Action on Sugar si profesor de medicina cardiovasculara la Institutul de Medicina Preventiva Wolfson de la Universitatea din Londra. Substanta determina, in primul rand, carierea dintilor si este cea mai frecventa cauza a durerilor dentare acute resimtite de copii.

Consumul de zahar in cantitati moderate sub forma de carbohidrati complecsi nu este daunator, arata specialistul. insa, daca energia obtinuta datorita zaharului nu este consumata, corpul o va inmagazina ca grasime. Astfel, acest lucru poate determina obezitate, care, la randul ei, atrage diabetul de tip 2, pe masura ce corpul devine rezistent la insulina.

Ce efecte are zaharul asupra corpului tau?

Atunci cand digeram zaharul, enzimele din intestinul subtire il transforma in glucoza. Apoi, aceasta glucoza este eliberata in sange, transportata in celule, in muschi si organe, si transformata in energie. Celulele beta din pancreas sunt cele care se ocupa constant de monitorizarea cantitatii de glucoza din sange, eliberand insulina pentru a modera excesele.

Acest lucru inseamna ca daca se intampla sa consumi mai mult zahar decat are nevoie corpul tau, substantele pot fi pastrate pentru mai tarziu, pentru ca nivelul zaharului din sange sa ramana constant. Atunci cand corpul inceteaza sa mai produca insulina sau produce prea putina, ori atunci cand celulele devin rezistente la insulina, persoana poate sa dezvolte diabet si este predispusa la a avea un nivel al zaharului in sange care sa creasca pana la valori foarte periculoase.

Ce se intampla in organism?

Zaharul este esential pentru corupul uman, pentru ca produce si asigura necesarul de energie care ne mentine activi. Totusi, consumul exagerat al acestei substante poate avea un important efect negativ asupra sanatatii. Alimentele cu zahar adaugat, cele care nu il contin in mod natural, au in componenta „calorii goale”, ceea ce inseamna ca nu au niciun alt beneficiu pentru organism decat acela ca produc energie.

Daca mancam mai mult zahar decat ne solicita nivelurile noastre de energie, atunci corpul trebuie sa gaseasca o alta utilizare pentru aceste substante , creand un intreg sir de probleme. Consumul exagerat de zahar este una dintre principalele cauze ale obezitatii, ale bolilor de inima si ale diabetului.

De ce tanjim dupa zahar?

De fiecare data dupa consumarea unei mari cantitati de carbohidrati, organismul nostru inregistreaza un salt al nivelului de zahar din sange. Acest lucru este urmat de o scadere constanta din momentul in care insulina redirectioneaza substantele spre muschi, pentru transformarea in energie.

Oricum, consumul diferitelor forme de zahar atrage efecte distincte. Zaharul de masa determina o crestere mai brusca a nivelului substantei in sange decat consumul carbohidratilor complecsi care se gasesc, de exemplu, in orezul brun. „Avem nevoie de ceva cantitati de zahar in fluxul sanguin pentru a functiona corect ca fiinte umane. Oricum ar fi, daca sarim peste mese, nivelul zaharului din sange va scadea continuu, iar asta nu inseamna decat ca vom incepe sa tanjim dupa mancaruri dulci, precum carbohidratii simpli”, a spus Abigail Wilson, membra a British Dietetic Association.

Avem aceasta senzatie pentru ca nivelul zaharului din sange ar trebui sa ramana la circa doua lingurite de zahar pur, pentru ca organismul nostru sa functioneze normal. insa atunci cand mancam multe alimente care contin zahar, corpul nostru reactioneaza si produce mari cantitati de insulina pentru a procesa substanta.

De ce ar trebui sa evitam zaharul cu orice pret?

Abigail Wilson a spus ca, in primul rand, trebuie evitat consumul bauturilor care contin zahar, pentru ca lichidele ar trebui sa fie doar o sursa de hidratare, nu una de energie. „Bauturile carbogazoase cu mult zahar nu au niciun fel de beneficii nutritionale, doar adauga organismului niste calorii nedorite”, a adaugat aceasta.

Pentru a renunta la zahar exista mai multe masuri pe care ar trebui sa le ia mai intai autoritatile, apoi producatorii de alimente care contin aceasta substanta, spune profesorul MacGregor. in primul rand, aceste demersuri ar implica acordul celor din industria alimentara de a reduce zaharul folosit pentru prepararea mancarurilor si bauturilor, treptat, pe parcursul mai multor ani. Acest lucru permite consumatorilor sa se adapteze modificarilor de gust si acorda timp celor implicati direct in productia alimentelor sa internalizeze niste practici mai sanatoase.

Chiar daca ar fi introdusa peste tot o taxa pe zahar, specialistii spun ca problema nu va fi rezolvata in totalitate, pentru ca aceasta masura ar trebui coroborata cu altele care sa interzica promovarea intensa a mancarii fast-food si cu schimbari in privinta etichetarii si informatiilor nutritionale afisate pe ambalaj.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img