joi, 28 martie, 2024

De ce nu este bine sa tii telefonul in buzunar

Distribuie:

Publicat:

Barbatii care isi pun telefonul mobil intr-un buzunar de la pantaloni si cei care vorbesc la telefon cate o ora pe zi risca sa aiba probleme de fertilitate. Caldura si activitatea electromagnetica emise de un telefon mobil sunt elemenetele principale care distrug calitatea spermei si spermatozoizii.

Calitatea spermei in randul barbatilor din tarile occidentale este in continua scadere, acest fapt fiind considerat drept factorul ce cauzeaza 40% din nereusitele cuplurilor de a concepe un copil, scrie descopera.ro. Cercetarile conduse de un expert britanic de fertilitate ii avertizeaza pe barbati despre riscurile “dependentei” de telefoanele mobile. O echipa israeliana de oamenii de stiinta a monitorizat 106 barbati care au frecventat o clinica de fertilitate timp un an.

Studiul a aratat ca barbatii care au conversat la telefon pentru mai mult de o ora pe zi au fost de doua ori mai susceptibili de a avea o calitate scazuta a spermei, la fel ca aceia care au vorbit pentru mai putin de o ora, dar care vorbeau la telefon in timp ce dispozitivul se afla la incarcat. Aceste categorii de barbati au o probabilitate dubla de a suferi de probleme de fertilitate. De asemenea, s-a constatat ca 47% dintre barbatii care au tinut telefoanele la o distanta de 50 de centimetri de zona inghinala au avut un nivel spermatic grav afectat, comparativ cu doar 11% din populatia generala.

“Numarul spermatozoizilor a scazut atat de mult, incat conceptia ar deveni foarte dificila. Daca incercati sa concepeti un copil si nu va reuseste timp de un an, ar trebui sa va ganditi ca poate telefonul mobil este de vina”, a declarat profesorul Martha Dirnfeld, de la Universitatea Technion din Haifa, autoare a studiul. “Oamenii trebuie sa se gandeasca la starea lor de sanatate si sa incerce sa nu mai fie dependenti de telefoanele lor”, a spus profesorul Gedis Grudzinskas, un consultant in domeniul fertilitatii la Spitalul londonez St. Georgen. Studiul concluzioneaza ca barbatii care planifica sa conceapa un copil cu partenerele lor ar trebui sa isi opreasca dispozitivele in timpul incarcarii lor si sa le pastreze la o distanta de cel putin 50 de centimetri de zona inghinala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img