vineri, 29 martie, 2024

De ce nu ne spune Sebastian Ghita adevarul integral: cel despre relatia sa cu SRI?

Distribuie:

Publicat:

Dupa ultima emisiune la B1Tv cu Sebastian Ghita (cea in care el mi-a facut cadou doua cucuvele mov), exasperat de smecheriile prin care, pe parcursul interviului, fostul deputat ocolise orice raspuns precis in chestiunea e-mail-urilor trimise de Codruta Kovesi sub porecla de Cuveaua mov, i-am zis in incaperea in care se sta, de obicei, cu invitatul inainte si dupa prezenta in studio, ca bate apa in piua, ca ne abureste.

– Ca gazetar, i-am zis, lucrez, asemenea procurorilor (nu a celor romani, fireste) cu dovezi. Zicerile pur si simplu, aluziile, generalitatile, sugestiile date prin facutul cu ochiul, nu-mi sint de nici un folos.

Aveti si alte date despre mis-mas-ul la nivel inalt prin care i s-a aranjat Codrutei Kovesi o decizie favorabila in iulie 2012?

Daca da, publicati-le, sau macar spuneti-mi-le mie off-the-record. Daca nu, lasati-ne in pace cu dezvaluirile dumneavoastra!

Napustirea mea asupra lui Sebastian Ghita se intemeia pe ce stiam, din cercetarea documentelor, despre implicarea sa in Afacerea Albirea Codrutei Kovesi in chestiunea plagiatului.

Din cite se stie, Sebastian Ghita declansase marti, 25 septembrie 2016, un Scandal mediatic insemnat depunind la Parchetul General un autodenunt:

„In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intilnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi”.

La o asemenea dezvaluire, orice gazetar minim profesionist tresare si se angajeaza imediat in cautarea de noi date si documente menite a stabili Adevarul.

Eu nu mai sint demult un gazetar activ.

Altfel spus, lipsit fiind de o redactie, care sa ma ajute in investigatia de teren, ma multumesc, ca istoric al clipei, sa caut date si documente in ceea ce s-a publicat in presa.

Dupa dezvaluirea care a fost autodenuntul, am purces la o investigatie pe cont propriu, de biblioteca, a intimplarilor din 2012.

Toate datele convergeau spre teza unui aranjament la nivel inalt prin care CNE o albise pe Codruta Kovesi in chestiunea plagiatului.

Pentru stabilirea Adevarului materialul strins si publicat de mine nu era suficient.

Aveam nevoie de la Sebastian Ghita de mai multe date si documente menite a se constitui in dovezi despre felul cum se aranjasera lucrurile. Sebastian Ghita nu aducea insa nici o dovada in sprijinul autoacuzatiilor sale.

Revoltat, am scris pe cristoiublog.ro de vineri, 7 octombrie 2016, textul intitulat Ghinionul nostru, al celor care vrem sa aflam Adevarul in Scandalul Kovesi, se numeste Sebastian Ghita.

Scriam la un moment dat sub acest titlu:

„Scandalul a fost detonat de autodenuntul lui Sebastian Ghita.

Din nenorocire pentru noi, cei care vrem sa aflam Adevarul in Scandalul Codruta Kovesi, cel care l-a detonat e Sebastian Ghita.

Si nu pentru ca Sebastian Ghita e anchetat de DNA, e «penal», cum ii zic maidanezii, in apararea Codrutei Kovesi.

Penal, ofticos, terorist, criminal sint lucruri fara nici o legatura cu adevarul celor sustinute.

Adevarul poate fi spus si de Apostolul Pavel si de Nero.

Important nu e cine-l spune.

Important e ca el, adevarul, sa fie Adevar.

Nenorocirea numita Sebastian Ghita isi are cauza in prestatia publica a deputatului in acest caz.

Cu exceptia unor vorbe, Sebastian Ghita n-a adus, nu aduce si sigur nu va aduce nici o dovada, nici o informatie exacta in sprijinul vorbelor sale.

Ca si in cazul jurnalului Elenei Udrea acuzatiilor sale le lipseste elementul crucial pentru a fi luate in serios de un jurnalist sau chiar de un istoric:

Concretetea.

Nu ma refer, repet, la dovezi.

Ma refer la acele informatii minime fara de care un jurnalist nu poate porni nici o investigatie pe cont propriu.”

Ulterior, Sebastian Ghita a oferit opiniei publice unele amanunte. Toate se subsumau tezei ca el s-a implicat in Afacerea Albirea Codrutei Kovesi numai si numai pentru ca era prieten cu viitoarea sefa a DNA.

Sub acest semn, autodenuntatorul facuse caz de e-mail-urile schimbate cu Codruta Kovesi, de amanuntele cu petrecerile la care invitase pe sefa Parchetului General.

La fel procedase si in emisiune.

Eu insa miroseam ca Sebastian Ghita procedeaza la o subtila manipulare.

Incerca sa rezume implicarea sa la indeplinirea unei datorii prietenesti fata de Codruta Kovesi.

Ori eu banuiam ca lucrurile au stat altfel.

Si anume ca Sebastian Ghita primise misiunea s-o ajute pe Kovesi.

La vremea respectiva, in 2012, Sebastian Ghita era un om de nadadejde al SRI. Nu stiu daca ofiter acoperit sau doar colaborator. Sigur e ca se numara printre pusculitele Serviciului.

Din cercetarea CIA mi-am dat seama ca orice Serviciu Secret are nevoie, pentru anumite Operatiuni zise si murdare, de bani negri, care nu pot fi scosi din contul oficial al Serviciului.

Pentru acestea, se apeleaza la oameni de afaceri sau la fundatii. Filmul 1984, folosit din greu in campania anticomunista, a fost finantat de CIA prin intermediul unei fundatii americane, brusc preocupate de promovarea culturii. Oamenii de afaceri sint ajutati de Serviciul Secret sa obtina bani din contracte cu statul. In schimb, acestia trebuie sa contribuie cu parale la diferite operatiuni. Nu de putine ori aceste operatiuni sint desfasurate chiar de una dintre firmele omului de afaceri.

Ani intregi Sebastian Ghita a indeplinit misiuni date de SRI.

Una dintre acestea a fost cea de aranjare a albirii Codrutei Kovesi in chestiunea plagiatului.

La vremea respectiva, Codruta Kovesi era procuror general, numita in functie a doua oara de Traian Basescu.

Regimul USL, instalat in mai 2012, reprezenta pentru Sistemul lui Traian Basescu un pericol mortal.

Cam ceea ce se intimpla acum cu Sistemul lui Klaus Iohannis.

Pe drept cuvint, SRI, la rugamintea colaboratoarei sale de nadejde, Codruta Kovesi, i-a incredintat lui Sebastian Ghita misiunea de a aranja o decizie favorabila Codrutei Kovesi din partea Consiliului National de Etica, organism aflat sub autoritatea Ministerului PSD al Educatiei.

Din cele cercetate de mine rezulta ca Operatiunea trebuia facuta cu o cit mai mica implicare a demnitarilor si liderilor USL.

Era nevoie de cineva precum Sebastian Ghita care sa aranjeze totul, inclusiv plata avionului cu care el si Mihnea Costoiu s-au deplasat la Cluj, dupa nefericitul colaborator al DNA Gheorghita Mateut.

Reprosindu-i lui Sebastian Ghita ca nu merge cu dezvaluirile pina la capat, ma refeream la cele despre misiunea primita.

Banuiam ca are mult mai multe dovezi decit cele date pina acum cu tiriita despre afacerea Albirea si, mai ales, despre pilotarea ei de catre SRI.

– Vreti sa ma aresteze? mi-a raspuns Sebastian Ghita.

Mersul mai departe in dezvaluirea Adevarului complet ii era interzis de teama ca va fi arestat.

Sebastian Ghita a disparut fara urma, stiind ca unitatea mafiota de comando DNA de la Ploiesti il va aresta la ordinul Binomului SRI-DNA.

Inregistrarile date de el opiniei publice sint dovada ca s-a eliberat de teama arestarii.

In aceste conditii nu pot sa nu observ ca:

Sebastian Ghita n-a dat pina acum nici o inregistrare cu amanunte despre implicarea sa in Operatiunea din 2012.

Sebastian Ghita isi rezuma implicarea mai departe la relatia sa cu Codruta Kovesi.

S-a vorbit dupa aceste inregistrari ca asistam la o reeditare a cazului Pacepa.

Un om din interior spune adevarul despre relatia sa cu un serviciu secret.

Nici vorba de compararea cu Pacepa.

Sebastian Ghita continua sa spuna adevarul doar pe jumatate.

Adevarul integral se refera la relatia sa cu SRI.

N. B. Postul de televiziune B1Tv a primit joi, 5 ianuarie 2017,urmatoarea adresa de la Parchetul General:

Buna ziua!

Va rugam sa ne puneti la dispozitie o copie a emisiunii de ieri a domnului Silviu Manastire, emisiune in cadrul careia au fost prezentate o serie de aspecte de catre domnul Ion Cristoiu.

Va multumim,

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE

PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

Sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img