joi, 18 aprilie, 2024

De ce primavara se simte in oase

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca, pentru cei mai multi dintre noi, venirea primaverii reprezinta un prilej de bucurie, exista persoane pentru care primavara inseamna si probleme de sanatate. Durerile articulare, tensiunea arteriala crescuta si astenia sunt doar cateva dintre efectele variatiei presiunii atmosferice care insotesc, de cele mai multe ori, anotimpul mai calduros.

Mediul inconjurator joaca un rol extrem de important in multe dintre procesele noastre fiziologice si asta deoarece organismul este intr-o permanenta adaptare la schimbarile de presiune atmosferica. Insa atunci cand schimbarile sunt bruste, organismul va consuma mai multa energie in incercarea de a se adapta, iar acest lucru poate determina aparitia unor probleme.

Durerile articulare
“Modificarea presiunii atmosferice, care de obicei apare inainte de schimbarea vremii, poate sa aiba ca efect aparitia durerilor articulare. Articulatiile sunt de fapt niste structuri inchise, compacte, care au o presiune intra-articulara. Atunci cand exista o diferenta semnificativa intre presiunea din interiorul articulatiei si presiunea exterioara, atmosferica, iar presiunea din interior nu are timp sa se adapteze celei exterioare, organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos si va genera un stimul agresiv, care se va traduce in durere”, explica Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.

Potrivit specialistului, persoanele cele mai expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulatii imbatranite prematur, precum si cele care sufera de diverse afectiuni.

Modificarea tensiunii arteriale
Ca si in cazul articulatiilor, arterele si venele au o presiune intra-arteriala, care supusa presiunii atmosferice crescute din exterior, va determina modificari ale fluxului sangvin, ce se vor manifesta, de cele mai multe ori, prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice. “Nu intamplator, primavara este anotimpul in care se manifesta cel mai adesea afectiunile cardiace si creste atat numarul infarctelor cat si al accidentelor vasculare cerebrale”, adauga fizioterapeutul Bogdan Goga.

Astenia de primavara
Astenia de primavara este caracterizata de o stare de oboseala si apare din cauza unor dezechilibre si a faptului ca organismul nostru nu reuseste sa se adapteze la schimbarile de mediu in timp util. Resursele energetice sunt limitate, motiv pentru care, in incercarea de a se adapta, organismul oboseste.

Cum ne ajuta miscarea in combaterea acestor probleme?

Daca suferiti de dureri articulare, simptome specifice artrozelor sau reumatismului degenerativ, este bine sa faceti o vizita la cabinetul de fizioterapie. Odata instalate aceste afectiuni, ele nu pot fi vindecate, insa un program personalizat de fizioterapie va va ajuta sa diminuati durerile si sa stopati evolutia bolii. De asemenea, va reda functionarea corecta a articulatiilor, iar schimbarile de presiune atmosferica nu vor mai avea un impact asupra organismului.

Problemele de tensiune arteriala pot fi si ele rezolvate daca iesiti cat mai mult in aer liber si faceti miscare, adoptand in paralel un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume. De asemenea, kinetoterapia realizata regulat va normaliza activitatea cardiaca si va tonifia musculatura, care va putea functiona mai eficient si cu un consum mai redus de energie, diminuand depozitul de tesut adipos. Astfel cordul va putea functiona la parametrii fiziologici, avand o tensiune arteriala si un puls la parametrii optimi.

Si in cazul asteniei de primavara, kinetoterapia poate face minuni. Este bine ca programul de kinetoterapie sa fie personalizat si realizat in aer liber, astfel incat sa activeze diverse grupe musculare si sa se secrete serotonina, substanta responsabila de starea de bine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img