vineri, 29 martie, 2024

De ce sa mancam prune iarna! Cand o sa citesti, vei da buzna in magazine

Distribuie:

Publicat:

Datorita continutului de vitamine A, B1, B2 si C, precum si a mineralelor: calciu, fier, potasiu si acizi organici, prunele sunt o importanta sursa de energie si vitalitate. Prunele sunt bogate in fibre si au proprietati laxative prin trei mecanisme, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic. "Fibrele ajuta la fermentatie si accelereaza tranzitul intestinal lent, contin o substanta denumita fenilstatina ce stimuleaza direct musculatura intestinala, maresc contractiile colonului si contin sorbitol, un fel de zahar laxativ", explica dr. Bilic. Mai mult, aceste fructe previn anemia, des intalnita in randul vegetarienilor, deoarece au un continut ridicat de fier, iar potasiul gasit in prune ajuta la reglarea tensiunii arteriale, mentioneaza medicul Mihaela Bilic.

Potrivit medicilor, mancate in mod regulat, ajuta la fortifierea sistemului nervos, inlaturand senzatia de oboseala. Prin continutul ridicat de substante nutritive, prunele pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant si remediu impotriva intoxicatiilor alimentare severe, anunta Gandul.

Ce trebuie sa stim inainte de a le consuma:

Prunele trebuie sa fie carnoase, stralucitoare, fara ciuperci, relativ moi si cu bruma alba pe ele.

Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.

Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.

Daca se pun la copt, se tin in apa sau suc inainte si timpul de coacere va fi mai scurt.

Amestec de fructe uscate – se taie prunele si se amesteca cu alte fructe uscate si nuci.

La copt – se reduce cantitatea de grasime, dar se obtine un aluat mai moale prin inlocuirea unei cantitati de grasime cu aceeasi cantitate de piure de prune.

Peste clatite sau gogosi se pot pune prune oparite sau inmuiate.

Umpluturi – adaugati prune sau magiun de prune in prajiturile sau placintele preferate.

Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Pentru efecte imediate in durerile de gat dizolvati o lingura de jeleu de prune intr-o cana de apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img