sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce se impune dieta hipercalorica in bolile pancreatice

Distribuie:

Publicat:

În terapeutica bolilor pancreasului, alimentatia are un rol esential. Întrucat bolnavii sunt expusi la diferite dereglari metabolice, este necesara stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorica pentru a preveni scaderea energiei si a masei corporale. Tratamentul dietetic va debuta printr-un repaus digestiv total pe o durata de 24 de ore. În urmatoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentatie pe cale bucala, care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu solutii nutritive, în care se introduce glucoza si aminoacizi, administrate prin perfuzii, în cateterul venos central. Dupa 4-5 zile, se poate trece la o dieta orala semilichida (300-400 ml pe zi), formata din ceaiuri medicinale si sucuri nesarate din tomate, cu adaos de vitamine liposolubile (A, D si K) si vitamine din grupul B (B12). 

Dupa ce au trecut 7-10 zile de la declansarea crizei, se adauga în alimentatie lapte degresat si lapte prins, rasol de pui sau vitel, ulei presat la rece (în salate), unt, miere de albine, putina paine, legume bine fierte, sucuri de fructe si compoturi (din cirese, lamai, portocale). Urmeaza un regim dietetic complet, hiperproteic si hiperglucidic, în functie de toleranta specifica a organismului, cu excluderea categorica a bauturilor alcoolice si a medicamentelor tari. Aceasta dieta de crutare a pancreasului are rol de stimulare a secretiei pancreatice, cu conditia adaugarii de enzime (triferment, procaina) si substante antispastice, antibiotice, colagoge si sedative, care vor contribui la normalizarea miscarilor abdominale.

Trebuie sa se stie ca pancreasul nu suporta o alimentatie excesiva cu mancaruri gatite cu grasime, carne rosie, vanat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, ciocolata, cafea si, mai ales, alcooluri. Continuarea consumului de alcool intensifica durerile abdominale si apare pericolul unor complicatii grave. Chiar si berea este daunatoare, iar o sticla pe zi consumata vreme îndelungata poate duce atat la pancreatite, cat si la formarea de calculi biliari. Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sistematic de legume proaspete, care au capacitatea de a stimula functiile pancreatice (spanac, urzici tinere, tomate, vinete, ridichi, varza, conopida, praz, castraveti, fasole verde). Sunt eficiente si fructele (cirese, piersici, caise, mere, prune, gutui, afine, coacaze negre si rosii, lamai, portocale, mandarine, banane, catina alba, alune, nuci), consumate proaspete sau în sucuri naturale, baute dimineata pe stomacul gol, în cure de cate 8 zile.

Mai bune sunt fructele verzi, crude, consumate ca atare sau în diferite preparate culinare, avand rol important în drenarea lichidului pancreatic. În continuare, tratamentul pancreatitelor utilizeaza diferiti compusi antioxidanti (vitaminele C si E, caroten si seleniu), luand cate o capsula pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. În toate afectiunile pancreatice, ratia alimentara va fi fractionata zilnic în 5-6 mese mici de zi, usor de digerat, pentru a nu suprasolicita functiile pancreasului bolnav. Pe cat posibil, hrana sa nu fie prelucrata termic si se mesteca foarte bine pentru a stimula salivatia. Aceasta este foarte importanta în cazul insuficientei pancreatice, cand digestia este deficitara si determina o malnutritie generala.

Imediat dupa declansarea crizelor, pacientul va fi internat, obligatoriu, în spital, unde vor fi aspirate secretiile acide al stomacului cu ajutorul unei sonde, introdusa prin esofag. În continuare, se impune repaus la pat, într-o încapere izolata. Din cauza pericolelor de agravare rapida a bolii, va fi necesara o îngrijire intensiva si la timp, pentru a mari sansele de supravietuire. Durerile violente vor fi atenuate cu pungi de gheata pe epigastru si prin intermediul unor analgezice si, la nevoie, prin anestezie peridurala. În fiecare seara se recomanda sa se faca o baie ascendenta de sezut si pe partea superioara a abdomenului. Urmeaza o compresa rece cu alcool si o compresa cu plante, timp de o ora si iarasi o baie ascendenta rece, timp de cateva minute.

În cursul zilei, bolnavul va face frecvente respiratii complete, pentru a stimula functiile pancreasului si irigarea sanguina normala. Înainte de fiecare masa principala se vor lua cate 2 tablete de Redigest, iar dupa mese bolnavul va sta culcat si i se va aplica parafina calda pe epigastru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img