marți, 23 aprilie, 2024

De ce se ingalbenesc dintii si care sunt cele mai eficiente remedii pentru dinti galbeni

Distribuie:

Publicat:

Dinții galbeni sunt o sursă de disconfort și jenă în majoritatea relațiilor interumane și îți afectează negativ și imaginea de sine.

De ce se îngălbenesc dinții? Motivul e unul simplu, și anume faptul că nu te speli pe dinți după ce consumi cafea sau ceai. Sau pentru că fumezi!

Mai sunt și alte cauze, pe care le detaliem mai jos cu ajutorul dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog cu experiență în chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie.

Dacă și tu visezi să ai un zâmbet alb fără să apelezi la o albire chimică, atunci iată câteva sfaturi simple și eficiente care te ajută să ai dinți albi și mai sănătoși.

De ce se îngălbenesc dinții?

La originea dinților galbeni există numeroase cauze, nu tot timpul ușor de identificat. De exemplu, chiar și o persoană meticuloasă și care are o igienă orală riguroasă poate observa pete galbene inestetice pe dinți.

Acest lucru apare ca urmare a faptului că pigmenții conținuți în unele alimente, cum ar fi ciocolata și caramelul) și băuturi colorate (cafea, ceai, vin) se pot fixa în straturile superficiale ale smalțului sau chiar pot pătrunde adânc până la dentină, spune dr. Lorelei Nassar.

Igiena orală incorectă, pe lângă faptul că favorizează în mod clar formarea cariilor, poate fi și cauza dinților galbeni. Mai mult, trebuie să luăm în calcul că și înaintarea în vârstă favorizează o alterare cromatică a dinților, a căror culoare tinde adesea să se estompeze de la galben pal la maroniu.

Culoarea dinților este predispusă genetic și este influențată atât de grosimea smalțului, cât și de dentina subiacentă, completează medicul specialist.

Și tutunul, în toate formele sale (țigări, tutun de mestecat), afectează dinții. Combinația „dinți galbeni-fumător” este deja cunoscută.

Țigările și tutunul conțin gudron și nicotină, substanțe care pătează dinții și pot duce la acumularea de placă bacteriană și tartru, care la rândul lor provoacă culoarea gălbuie sau maronie a dinților și a gingiilor. Rezultatul? Dinți terni și pătați, adaugă specialistul.

Dinți pătați în alb sau negru – care sunt cauzele?

Există nenumărate cauze ale pătării dinților. Dantura poate fi afectată și de pete albe, dar și de unele negre.

Zonele albe de pe dinți pot provoca atât o schimbare a culorii smalțul dinților, dar și modificări în forma dinților, cu riscul slăbirii acestora până la leziuni sau fracturi, sporind astfel, prin urmare, hipersensibilitatea. Petele albe sunt de obicei un simptom al deteriorării smalțului cauzat de cariile dentare sau fluoroza dentară.

Petele negre, în schimb, sunt cauzate de procese cariogene la un stadiu avansat, însoțite de o îngrijire orală incorectă și consumul obișnuit și excesiv de țigări și a substanțelor acide, cum ar fi alcoolul sau băuturile răcoritoare, afirmă dr. Nasser.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img