sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce se tem oamenii sa iubeasca

Distribuie:

Publicat:

Motivele pentru care romanii sunt nefericiti in dragoste sunt universal valabile: asteptarile nerealiste, lipsa comunicarii, pierderea respectului, neincrederea, infidelitatea, critica, abuzul etc. “Fericirea are mai multe componente pe langa cea referitoare la viata sentimentala. Activitatile placute, o viata profesionala implinita, respectarea unor valori si principii asumate sunt aspecte importante care pot contribui la starea noastra de fericire. In societatea romaneasca, unde nivelul economic este scazut si satisfactia profesionala este redusa, oamenii nu mai au timp, energie, motivatie pentru a avea grija de relatia lor, astfel ca nerealizarile din planul social si cel profesional se resfrang asupra vietii personale”, subliniaza psihoterapeutul Ina Baranga pentru Gandul.

Frica de a iubi din nou mascheaza, de fapt, teama de a fi parasit, respins, inselat, dezamagit. “Iubirea ne face vulnerabili. Investim incredere in alta persoana, ii permitem sa vada si latura noastra sensibila si astfel ne asumam riscul de a fi raniti. Dupa un esec sau mai multe, oamenii incearca sa se protejeze, sa evite o noua suferinta”, mai spune psihoterapeutul Ina Baranga, de la Centru Mind Care, pentru Gandul.

Desi este folosit frecvent in conversatii si interactiuni sociale, sarcasmul nu este benefic si in relatiile sentimentale, pentru ca adanceste prapastia.

“Este o modalitate de a transmite indirect informatii, ganduri sau emotii care au conotatii critice. Atunci cand folosim sarcasmul imbracam intr-o forma mai putin agresiva o critica sau o dezaprobare. Chiar daca intentia noastra este de a atenua mesajul critic, de obicei el este receptat negativ de cealalta persoana. Studiile arata ca  persoana care face o remarca sarcastica este perceputa ca fiind ofensiva, agresiva verbal si batjocoritoare, iar mesajul sarcastic este receptat ca fiind nesincer, nepoliticos, acuzator. Cu toate ca poate parea amuzant, un astfel de comportament creeaza disconfort si erodeaza relatiile.

Sarcasmul poate fi considerat o calitate, dar si un defect. Este o calitate in conditiile in care apare intre doua persoane apropiate si inlocuieste, de multe ori, dovezile reale de afectiune. Exprimarea directa a afectiunii este uneori considerata stanjenitoare si sarcasmul vine sa ia locul comunicarii autentice.  De obicei, cand folosim sarcasmul in relatiile cu persoane mai putin apropiate, apare riscul ca mesajul sa fie interpretat gresit, ca agresivitate, lipsa de respect sau batjocura”, afirma specialistul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img