vineri, 19 aprilie, 2024

De ce somonul de crescatorie este foarte toxic?

Distribuie:

Publicat:

In general, nutritionistii recomanda consumul de peste saptamanal, deoarece este o sursa excelenta de proteine si grasimi sanatoase cu multiple beneficii pentru sanatatea inimii si a creierului. Insa, este foarte important sa verifici de unde provine acel peste si daca este de crescatorie/acvacultura sau pescuit salbatic. 

Documentarul ”Filet! Oh Fish” realizat de Nicolas Daniels arata ce se intampla in industria pescuitului, dezvaluind ca pe fundul apelor din crescatorie este un reziduu de 15 metri incarcat de bacterii, pesticide, excremente de peste si alte substante toxice folosite. Vreme de cateva luni s-au investigat crescatoriile de peste din Norvegia, Suedia, Vietnam si Danemarca si s-a constatat ca somonul de crescatorie este de 5 ori mai nociv si mai toxic decat orice alt produs. ”Crescatoriile de peste din zilele noastre se confrunta cu probleme foarte grave, de la suprapopularea lor pana la poluarea cu diverse substante chimice si mutatii genetice rezultate in urma expunerii pestilor la substante toxice”, avertizeaza Dr. Joseph Mercola, citat de site-ul goodfullness.net  

Kurt Oddekalv, activist, ecologist si fondator al organizatiei Green Warriors of Norway spune ca somonul de acvacultura este ”un adevarat dezastru atat pentru mediul inconjurator cat si pentru sanatatea noastra”. Ecologistul duce o lupta inversunata impotriva fermelor ce se ocupa de cresterea artificiala a somonului, dezvaluind detalii socante despre activitatea acestora.

„In Norvegia, situatia privind cultivarea pestelui este catastrofala. O ferma mica creste un numar de peste 2 milioane de unitati de somon. Pestele se imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatica si anemia infectioasa a somonului a capturat toata Norvegia. Insa, acest lucru este tainuit consumatorilor”, spune Kurt Oddekalv.

O alta problema semnalata de specialisti in documentar este legata de asa-numitul paduche de peste care ameninta culturile de somon si pentru care se folosesc diverse substante chimice. ”Paduchele intre timp devine rezistent la chimicale astfel incit pescarii sunt nevoiti sa foloseasca pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflecta negativ asupra pestilor. 50% din somonul de la ferme se naste cu mutatii genetice. Pestii nu pot sa inchida gura. Aceasta mutatie genetica nu dispare timp de opt generatii. Consumatorul cind vede un peste ca acesta, nu doreste sa-l manance, insa daca i se taie capul, nimeni nu observa”, mai spune ecologistul. 

”Nu recomand femeilor insarcinate, copiilor si tinerilor sa consume somon de crescatorie. Nu se cunoaste cu exactitate modul in care substantele chimice folosite in crescatorii pot sa afecteze sanatatea lor”,avertizeaza Dr. Anne-Lise Birch Monsen, biolog cercetator la Universitatea din Bergen, Norvegia. Ea a declarat ca substantele regasite in somonul de crescatorie au un efect negativ asupra creierului, au fost asociate cu autismul si afecteaza metabolismul si sistemul imunitar. 

Potrivit publicatia Living Traditionally, consumul unei portii de somon de crescatorie pe luna poate sa creasca riscul de cancer, din cauza nivelurilor crescute de dioxina si substante cancerigene regasite in peste. De asemenea, predispune la inflamatii in corp despre care se stie ca favorizeaza aparitia celor mai grave boli, precum cancerul, diabetul, artrita, Alzheimer si boli de inima.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img