sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce sughiti dupa ce mananci paine sau bei alcool? Explicatia medicala a acestui fenomen

Distribuie:

Publicat:

Te-ai întrebat vreodată de ce sughiți după ce mănânci unele alimente? Cum ar fi pâine, șnițele, chiftele? Sau poate după ce bei alcool, apă carbogazoasă ori sucuri? Ei bine, există o explicație medicală pentru acest fenomen!

De ce sughiți – oare mănânci prea repede, prea mult? Sau o fi de vină textura ori consistența alimentului? Poate ingredientele… Sau oare ai o alergie/intoleranță la gluten? De ce sughiți după ce mănânci anumite alimente, în vreme ce alte persoane nu au absolut nicio problemă?

Cu siguranță ți-ai pus și tu aceste întrebări! Iar răspunsul e destul de simplu.

Din ce cauze poate apărea sughițul

Orice aliment care extinde stomacul (distensia abdominală) poate declanșa sughițul, prin comprimarea sau iritarea anumitor nervi care duc la contractarea diafragmei.

Printre cauzele care pot duce la distensie abdominală și sughiț se numără:

Ingerarea unei cantități prea mari de alimente deodată sau prea repede

Înghițirea aerului (aerofagie) în timp ce mesteci alimente sau dacă vorbești în timp ce mănânci

Consumul de băuturi acidulate și alcool (apă, sucuri, energizante, bere etc.)

Consumul de alimente picante, acide, băuturi foarte reci sau fierbinți, care determină schimbarea bruscă a temperaturii la nivelul esofagului

Există însă și cauze emoționale ale sughițului. Dintre acestea amintim entuziasmul, stresul sau frica. Și inhalarea bruscă a aerului foarte rece se face vinovat de apariția sughițului.

Dar de departe cel mai des întâlnită situație este cea în care sughițul apare după consumul de alimente uscate, înecăcioase. Astfel de exemple sunt pâinea, chiftelele, șnițelele.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img