marți, 16 aprilie, 2024

De ce transpiram atunci cand dormim

Distribuie:

Publicat:

Probabil ca nu iti place sa te asezi pe pat, sa adormi cu usurinta si sa te trezesti transpirat cateva ore mai tarziu. Stii de ce transpiram atunci cand dormim? Iata ce spun specialistii! Care este motivul pentru care transpiram cand dormim

Un lucru pe care l-au aflat specialistii este ca transpiratia nocturna este asociata cu stari de excitare, iar unele dintre acestea sunt cauzate de antidepresive sau medicamente pentru tensiunea arteriala, alcool sau mancare. Fiecare dintre aceste lucruri poate perturba metabolismul natural al organismului, incetinind controlul temperaturii si deranjand somnul. Desigur, schimbarile hormonale asociate cu menopauza reprezinta o alta cauza comuna a bufeurilor nocturne. Chiar daca nu te trezesti cu tricoul ud, aceste schimbari hormonale pot provoca stari de excitare minora, care duc la un somn prost. 

Chiar si exercitiile intense realizate aproape de ora de culcare pot influenta procesele de termoreglare ale corpului. Temperatura corpului unei persoane scade in mod natural inainte de culcare, lucru care ajuta somnul. Mancatul sau exercitiile fizice in apropierea orei de culcare pot incalzi metabolismul, ducand la cresterea temperaturii si interferand cu scaderea temperaturii corpului.

Dar cum ramane cu cresterea brusca a temperaturii corpului in acele nopti cand nu poti dormi? Aceasta ar putea fi cauzata de un creier prea activ sau chiar si de tipurile de asternut sau pijamale pe care le preferi. Transpiratiile nocturne sunt adesea cauzate de pijamale, saltele si lenjerii care nu iti lasa corpul sa respire in mod normal.

Ceasul intern al corpului tau determina scaderea temperaturii corpului in decurs de o ora inainte de culcare, iar odata ce adormi, temperatura scade treptat, pana cand ajunge la cea mai scazuta valoare, la ora 3:00 dimineata. Orice se intampla cu aceste progrese normale ale temperaturii poate intrerupe somnul. Daca iti era cald si bine cand te-ai culcat, dar ai si pijamale groase si paturi suplimentare, s-ar putea ca temperatura normala a corpului sa aiba probleme si sa te trezesti in toiul noptii.

Exista, de asemenea, unele dovezi care coreleaza insomnia cu un nivel ridicat de excitare autonoma a sistemului nervos, inclusiv o frecventa cardiaca rapida, un metabolism mai ridicat si o temperatura crescuta a corpului. Grijile pot duce la eliberarea cortizolului, hormonul stresului, care ar putea relua unele functii interne ce produc caldura. Asta ar putea explica de ce, in noptile in care nu poti sa dormi, dai paturile la o parte si intorci pernele pe toate partile in cautarea confortului. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img