vineri, 19 aprilie, 2024

Decembrie – luna risipei alimentare. De ce sa eviti sa arunci mancarea

Distribuie:

Publicat:

Luna cadourilor nu este doar o lună a bucuriei și reîntregirii familiilor la masa de Crăciun. Este și luna risipei alimentare. Va fi altfel în de Crăciunul pandemic?

Una dintre cele mai bune lecții de învățat și de aplicat în plină pandemie, când resursele trebuie utilizate la maximul este limitarea risipei. Risipa de orice fel, inclusiv risipa alimentară. În luna decembrie, este cunoscut că multe persoane cumpără și gătesc mai multe alimente decât pot consuma, iar cantități uriașe de mâncare sfârșesc în ghenele de gunoi.

 

Tradiții vechi din multe culturi asociază Sărbătorile de Iarnă cu mese îmbelșugate. Însă așa cum vremurile s-au schimbat, s-a schimbat și obiceiul de consum, iar puterea de cumpărare în multe state din lume a crescut semnificativ. Se consumă mai multă mâncare în zilele de Crăciun și evident mâncare mai bogată în kilocalorii. Publicația Environment journal atrăgea atenția că în medie britanicii consumă în ziua de Crăciun circa 5.000 de kilocalorii. Adică cât este indicat pentru un bărbat să consume în 2 zile și cât este indicat pentru o femeie să consume în două zile jumătate. Însă, evident, mâncarea care rămâne neconsumată și ajunge la ghenele de gunoi este direct proporțională cu cât de îmbelșugate au fost mesele și coșurile de cumpărături.

30% din mâncarea aruncată la gunoi într-un an ajunge la ghene în decembrie în UK

Aceeași publicație britanică semnala în 2018 faptul că în Marea Britanie în luna decembrie se aruncă mai mult de 4 milioane de tone de mâncare perfect comestibilă. Această cantitate de mâncare abandonată doar în luna cadourilor este aproximativ 30 la sută din cantitatea de mâncare aruncată anual de britanici.

 

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img