joi, 28 martie, 2024

Decizia ICCJ in privinta exploatarii gazelor de sist din Barlad

Distribuie:

Publicat:

Prin decizia pronuntata marti,26 mai 2015 in dosarul 5347/ 2/ 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a dosarului privind anularea acordurilor petroliere pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist in zonele Barlad, Vama Veche, Costinesti, Adamclisi.

Acordul petrolier pentru zona Barlad a fost emis prin Hotararea de Guvern 2238/ 2004 pentru compania Regal Petroleum. Prin Ordinul ANRM 25/ 2011 acordul petrolier a fost transferat catre compania Chevron. Acordurile petroliere pentru zonele Vama Veche, Costinesti, Adamclisi au fost emise prin Hotararile de Guvern 188/ 2012, 189/ 2012 si 190/ 2012 pentru compania Chevron.

Prin decizia pronuntata pe 26 mai 2015 in dosarul 5347/ 2/ 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a dosarului privind anularea acordurilor petroliere pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist in zonele Barlad, Vama Veche, Costinesti, Adamclisi.

Acordul petrolier pentru zona Barlad a fost emis prin Hotararea de Guvern 2238/ 2004 pentru compania Regal Petroleum. Prin Ordinul ANRM 25/ 2011 acordul petrolier a fost transferat catre compania Chevron. Acordurile petroliere pentru zonele Vama Veche, Costinesti, Adamclisi au fost emise prin Hotararile de Guvern 188/ 2012, 189/ 2012 si 190/ 2012 pentru compania Chevron.

 In anul 2012 ONG-urile Romania Dreapta, Greenpeace Romania, Euro Agora si Salvati Bucurestiul au solicitat Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul 5347 /2/2012, anularea celor patru acorduri petroliere.Motivele invocate au fost emiterea acordurilor petroliere in lipsa unei legislatii care sa permita in procedura de evaluare a impactului asupra mediului prevenirea contaminarii mediului si in special a contaminarii apei potabile emiterea acordurilor petroliere in lipsa prevederilor legale de informare a populatiei si in special a comunitatilor locale.

In cursul judecarii cauzei, ONG-urile au solicitat depunerea de catre Guvern a intregii documentatii pe care Regal Petroleum/ Chevron le-au depus in cadrul apelului de oferta, constatarea unui nou motiv de nulitate a acordurilor petroliere, faptul ca prevad explorarea si exploatarea gazelor neconventionale, desi Legea petrolului nu prevede decat explorarea si exploatarea gazelor conventionale, prin urmare a fost depasit cadrul Legii petrolului.

Curtea de Apel a respins actiunea ONG-urilor, retinand ca nu s-a facut dovada ca acordurile petroliere permit explorarea si exploatarea gazelor de sist, nici a prejudiciului pentru mediu al explorarii si exploatarii acestora nu se impune depunerea la dosarul cauzei a intregii documentatii din cadrul apelului de oferta motivul privind depasirea cadrului Legii petrolului a fost formulat tardiv.

 Prin decizia pronuntata ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca este necesar ca Guvernul sa depuna la dosarul cauzei intreaga documentatie din cadrul apelului de oferta motivul privind depasirea cadrului Legii petrolului nu a fost formulat tardiv In concluzie, dupa depunerea intregii documentatii, va fi rejudecat dosarul, inclusiv motivul privind depasirea cadrului Legii petrolului.

Dupa redactarea deciziei Inaltei Curti, dosarul va fi inapoiat Curtii de Apel Bucuresti, unde judecata va fi reluata.

Contaminarea mediului si in special a apei potabile la explorarea si exploatarea gazelor de sist a fost documentata de numeroase studii stiintifice. Mai multe rapoarte de sinteza ale Uniunii Europene arata ca legislatia statelor membre nu este adecvata problemelor de mediu generate de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Politica Germaniei fata de acest subiect este relevanta. Prin moratoriul din 4 iulie 2014, Ministerul Economiei si Ministerul Mediului au interzis fracturarea hidraulica pana in anul 2021 in toate locurile in care exista riscul contaminarii apei potabile, inclusiv zone similare zonei Barlad in care apa din panza freatica este folosita ca apa potabila. In ceea ce priveste cadrul legislativ pentru explorarea si exploatarea viitoare a gazelor de sist, Agentia Federala pentru Protectia Mediului a publicat in 2012 si 2014 studii si propuneri de reglementari insumand peste 1000 de pagini.

Nicusor Dan, Asociatia Salvati Bucurestiul

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img