vineri, 19 aprilie, 2024

Declaratia care ar trebui sa ne puna pe ganduri! Presedintele italian: De ce in Romania nu se mananca romaneste? De ce nu se vand produsele fiermerilor romani

Distribuie:

Publicat:

De ce in Romania nu se mananca romaneste?! De ce nu se vand produsele fermierilor romani? Trebuie sa fie prima preocupare a ministrului agriculturii din tara voastra! A spus-o presedintele italian al Slow Food International, Carlo Petrini.

”Trebuie sa aveti mandria de a fi romani! Romania are doar trei produse cu origine protejata. Ce faceti, romanilor, dormiti?! Voi, romanii, sunteti de limba latina.

Stiti ce inseamna patrimoniu? Ceea ce ne-au dat stramosii nostri. Pamantul, produsele noastre. Noi trebuie sa muncim pentru o economie locala, nu pentru una globalizata. Sa ne uitam pe masa din restaurant, sa vedem cate produse sunt facute din materie prima romaneasca? De ce nu dati un nume produselor voastre? Pentru o dulceata autentica de prune, pentru o ceapa facuta in Romania.

 

Sunt de ieri in Romania si am fost invitat de prieteni in doua restaurante din Bucuresti, in care am mancat frantuzeste si italieneste.

De ce? De ce la micul dejun din acest hotel nu exista produse romanesti? De ce aveti doar 3 produse protejate si promovate la nivel european cand aveti mii de hectare necontaminate, de inalta valoare naturala si tarani, mici producatori, care se incapataneaza sa lupte pentru produsul romanesc. De ce dormiti pe o mina de aur?

Voi, tinerii, puteti sa pastrati biodiversitatea din Romania, satele, traditiile, produsele voastre si sa pastrati identitatea romaneasca. Politica trebuie sa o facem toti, pornind de la lucruri marunte. Pornim de jos si construim.

Va rog si va cer sa faceti acest lucru pentru ca ceea ce este in Romania nu se gaseste in multe parti din Europa. Sa faceti in asa fel incat sa gasiti cheia schimbarii. Constientizati si dati valoare produselor vaoastre”, a spus Carlo Petrini in cursul unei vizite din Romania, potrivit Agroinfo.  Este binecunoscut ca Italia e o tara puternic nationalista, iar italianul de rand va cumpara intotdeauna produsele de origine italiana. Italianul spune: cumparam ca sa miscam economia nationala. Trebuie sa vina un strain, un norvegian, un italian, sa ne spuna ca avem un pamant manos, ca trebuie sa fim mandri de produsele noastre, de valoarea noastra, de traditiile noastre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img