vineri, 29 martie, 2024

Declaratia socanta a unui medic privind infectiile din spitalele din Romania

Distribuie:

Publicat:

Cazurile de infectii din spital (nosocomiale) sunt subraportate in Romania, pentru ca este imposibil ca la nivel national ponderea lor sa fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, intre 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Serban, de la Institutul National de Sanatate Publica.

“In Romania, aceste infectii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaste in sensul real numarul de infectii, pentru a impiedica transmiterea acestor germeni. (…) Pe raportarea nationala statistica, rata de incidenta este de 1 – 1,2%. In cadrul sentinelei, pe care noi am initiat-o si care functioneaza de patru ani, in principal pentru tipurile de infectii in sectiile cu cel mai mare risc, si anume cele de terapie intensiva, s-a ajuns sa fie raportate si rate medii – pe cele 12 spitale care intra in aceasta sentinela – de 4%. Chiar am avut un spital care si-a recunoscut realmente problema, cu o incidenta de 20% in sectia de terapie intensiva”, a spus Roxana Serban, la conferinta “Antibioticele – utilizarea in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice” , organizata la Institutul National de Sanatate Publica de Administratia Prezidentiala.

Potrivit medicului, infectiile nosocomiale sunt cel mai frecvent provocate de germeni care sunt rezistenti la antibiotice.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat si el ca in Romania cazurile de infectii nosocomiale sunt subraportate.

De asemenea, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Olsavszky, a spus ca in Romania se poate vorbi despre un slab control al infectiilor nosocomiale.

“Acest lucru, cel putin pentru Romania, s-a tradus in aceste cifre pe care le-ati auzit. Este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor spitalicesti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se intampla numai in Romania. Se intampla in multe alte tari, acest lucru trebuie adresat, pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice”, a spus Olsavszky.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img