vineri, 29 martie, 2024

Deficitul comercial al SUA s-a redus in noiembrie la un minim al ultimilor 3 ani pe fondul unei continuari a reducerii importurilor

Distribuie:

Publicat:

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în luna noiembrie la un minim al ultimilor 3 ani pe fondul unei continuări a reducerii importurilor, în contextul războiului comercial purtat de administrația Trump cu China, în timp ce exporturile au marcat o relansare solidă, transmite Reuters, anunță MEDIAFAX.

Departamentul pentru comerț al SUA a anunțat că deficitul comercial s-a redus cu 8,2% în noiembrie, la 43,1 miliarde de dolari, cel mai mic deficit comercial calculat lunar din octombrie 2016. Scăderea procentuală este cea mai mare din ianuarie încoace. Per total, deficitul comercial al Statelor Unite este pe cale să înregistreze primul declin anual din 2013 încoace.

Deși micșorarea deficitului balanței comercial ar urma să ajute creșterea PIB în trimestrul al patrulea, scăderea importurilor ar putea indica de asemenea o ameliorare a cererii interne.

Datele pentru octombrie au fost și ele revizuite astfel încât a fost înregistrat un deficit comercial total de 46,9 miliarde de dolari față de 47,2 miliarde inițial.

Deficitul de bunuri cu China, un element central al politicii comerciale a Casei Albe, s-a prăbușit cu 15,7% în noiembrie la 26,4 miliarde de dolari. Importurile din China au scăzut cu 9,2%, în timp ce exporturile s-au majorat cu 13,7%. Deficitul comercial în bunuri cu Uniunea Europeană s-a redus de asemenea cu 20,2%, la 13,1 miliarde de dolari.

Statele Unite și China au convenit în luna decembrie asupra unui acord comercial parțial, "în primă fază", tratat care urmează să fie semnat în data de 15 ianuarie la Washington. Războiul dintre cele mai mari două economii ale lumii a afectat puternic industria prelucrătoare globală și investițiile companiilor.

Soliditatea economiei a fost confirmată de un alt raport publicat marți care a arătat că activitatea în sectorul serviciilor, ce reprezintă aproximativ 70% din economia Statelor Unite, a accelerat în luna decembrie. Serviciile pentru industrie au marcat totuși o ameliorare a creșterii pe fondul unei moderări a comenzilor noi și a angajărilor noi. Evoluția este în linie cu așteptările analiștilor care prognozează că avansul economiei va încetini în 2020 pe fondul dispariției stimulilor fiscali.

Raportul Institute for Supply Management (ISM) a arătat indicele activității sectorului de servicii a înregistrat o valoare de 55.0 puncte în decembrie de la 53.9 puncte în noiembrie. O citire peste valoarea de 50 de puncte reprezintă o expansiune a activității, în timp ce o valoarea sub 50 reprezintă contracție.

Sondajul ISM vine după ce un raport publicat săptămâna trecută a relevat că activitatea din industria prelucrătoare americană s-a redus până la cel mai scăzut nivel din luna iunie 2009 încoace.

Economiștii se așteaptă ca comerțul să aducă o contribuție de 1,5% la creșterea PIB în cel de-al patrulea trimestru după o contribuție negativă în precedentele două trimestre.

În noiembrie, importurile de bunuri s-au redus per total cu 1,4% la 201,1 miliarde de dolari, a treia scădere la rând. Importurile de petrol au scăzut la 166,4 milioane de barili, cel mai redus nivel din februarie 1992. Exporturile de bunuri au crescut cu 0,7%, la 137,2 miliarde de dolari în noiembrie, în timp ce surplusul pe sectorul de petrol de 0,8 miliarde de dolari a fost cel mai ridicat din istorie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img