vineri, 26 aprilie, 2024

Dementa alcoolica, favorizata de lipsa acestei vitamine

Distribuie:

Publicat:

Demența alcoolică este o afecțiune cauzată de consumul excesiv de alcool, care constă în degradarea treptată a funcțiilor creierului, memoria fiind prima afectată. Mecanismul acestei afecțiuni nu era însă complet cunoscut.

Recent, o echipă de cercetători de la Medical University of Vienna a lansat ipoteza că lipsa vitaminei B1 (tiamina) ar putea sta la baza acestei afecțiuni neurodegenerative, potrivit neurosciencenews.com.

Persoanele diagnosticate cu demența alcoolică prezintă în general niveluri crescute de fier și o carență severă de tiamină, vitamină vitală pentru menținerea circulației sanguine la nivelul creierului, au constatat medicii.

Potrivit studiului publicat în jurnalul Alzheimer’s and Dementia, consumul excesiv de alcool duce la scăderea drastică a nivelului de vitamina B1 în organism. Astfel, este favorizată acumularea excesivă de fier în zona creierului, proces care duce la degradarea neuronilor.

Această descoperire este importantă pentru dezvoltarea de noi opțiuni terapeutice sau metode de profilaxie pentru afecțiunile neurodegenerative, spune dr. Stephan Listabarth, autorul principal al cercetării.

Terapia cu chelatori (medicamente care reduc nivelul de fier) și suplimentarea cu vitamina B1 ar putea fi pe viitor metode de prevenire sau tratament pentru afecțiunile neurodegenerative, inclusiv pentru demența alcoolică.

Sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img