vineri, 29 martie, 2024

Dereglarea ciclului menstrual, consecinta unei diete pe care multe femei o urmeaza

Distribuie:

Publicat:

Dereglarea ciclului menstrual ar putea fi cauzată de dieta ketogenică, un regim de slăbire care presupune consumul ridicat de grăsimi, mediu de proteine și scăzut de carbohidrați.

Desigur, există și alte posibile cauze ale menstruației neregulate, cum ar fi, de exemplu, sindromul ovarului polichistic. Dar dacă urmezi dieta ketogenică și nu te cunoști cu alte probleme de sănătate, e foarte posibil ca aceasta să fie cauza.

Potrivit unui studiu, aproape 50% dinte femeile care au slăbit cu ajutorul acestui regim alimentar s-au confruntat cu menstruație neregulată (amenoree).

Motivul pentru care dieta ketogenică favorizează dereglarea ciclului menstrual

Specialiștii sunt de părere că dereglarea ciclului menstrual la femeile care țin dieta ketogenică ține de faptul că există o restricție calorică prea mare.

Acest lucru se poate întâmpla în cadrul oricărei diete de slăbire care presupune reducerea caloriilor, dar în cazul dietei ketogenice mai există un factor ce poate duce la menstruația neregulată.

Dieta ketogenică are rezultate spectaculoase, se poate slăbi foarte mult într-un timp scurt, deoarece corpul „arde” grăsime în loc de carbohidrați – proces numit cetoză. Deficitul de carbohidrați este asociat frecvent  cu amenoreea, spune dr. John Thoppil, medic obstetrician-ginecolog.

Slăbirea bruscă și exercițiile fizice intense pot bloca producția unor hormoni importanți care au rolul de a regla ciclul menstrual, cum este cazul estrogenului sau al estradiolului – dacă scazi brusc în greutate, nivelul acestor hormoni este mai redus și, prin urmare, poate avea loc dereglarea ciclului  menstrual.

Un alt hormon care poate cauza dereglarea ciclului menstrual este hormonul eliberator al gonadotropinelor (GnRh), responsabil de secreția FSH-ului (hormonul foliculostimulant) și a LH-ului (hormonul luteinizant), ambii având un rol important în producția de estrogen și progesteron, precum și în procesul de ovulație.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img