sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Descopera diferenta dintre migrene si dureri de cap. Iata exercitiu pentru controlul durerii de cap

Distribuie:

Publicat:

Toti am avut, avem si vom avea dureri de cap. Durerea de cap este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate pe care medicii si alti profesionisti din domeniul sanatatii le trateaza in intreaga lume. Desi multi oameni descriu toate durerile de cap moderate pana la severe ca fiind "migrene", exista criterii specifice folosite pentru identificarea migrenei, tensiunii si a altor tipuri de cefalee mai putin frecvente. In Romania, studiile arata ca durerea de cap este cea mai frecventa forma de durere, afectand 83% dintre romani.

Atunci cand simtim o presiune puternica sau o durere de cap, poate fi dificil sa ne dam seama daca este o suferinta obisnuita sau una severa. Diferentierea durerii de cap moderate de o migrena si viceversa este insa foarte importanta, deoarece poate preveni intensificarea durerii cat si posibilitatea provocarii altor complicatii.

Inainte de a afla diferentele semnificative intre durerea de cap si migrena, trebuie sa definim ambele concepte. In primul rand, durerile de cap sunt cunoscute in termeni de specialitate ca “cefalee” si sunt dureri neplacute care pot provoca tensiune si presiune in zona capului.
 
“Durerea poate varia de la usoara la severa si de obicei apare pe ambele parti ale capului. Unele zone specifice in care pot aparea dureri de cap sunt fruntea, tamplele si zona cefei. Cel mai comun tip de cefalee este durerea de cap resimtita ca o tensiune. Declansatoarele acestui tip de cefalee includ stresul, problemele musculare si anxietatea. De asemenea, acest tip de durere este cauzat, in cele mai multe cazuri, de stlului de viata si obiceiurilor nesanatoase. Cefaleea poate fi si un rezultat al altor boli, mai mult sau mai putin severe, precum: raceala sau gripa, sinuzita, alergii, meningita, encefalita, probleme cu articulatiile, miopie (sau purtarea unor ochelari nepotriviti).

Care este diferenta dintre migrena si o banala durere de cap?
 
De cealalta parte, durerea de cap banala poate fi un simptom al unei migrene atunci cand aceasta depaseste 4 ore si poate dura pana la 72 de ore, se intensifica treptat (de la moderata la severa), are caracter pulsatil sau trepidant, este amplificata de un efort fizic minim, de rutina, se extinde de la zonele din jurul ochilor si din zona frontala spre regiunile temporo-parietale si occipitale si uneori poate cuprinde si zona umerilor, iar cel mai frecvent senzatiile dureroase incep dimineata, dupa trezire.

 Mai mult decat atat, exista factori care fac diferenta intre cefalee si migrena, astfel:
 
1. Intensitatea. In timp ce ambele prezinta o durere suparatoare, intensitatea unei migrene este mult mai mare decat cea a unei dureri de cap obisnuite. Durerea se simte ca si cum ar veni din interiorul craniului si este adesea insotita de apasare in tample sau durere in spatele ochilor.
 
2. Durata. Tensiunea si durerile de cap obisnuite se rezolva de obicei in cateva ore. Migrena pot dura de la 4 la 72 de ore si chiar mai mult in cazurile severe.
 
3. Simptome. Migrenele vin cu o varietate de simptome in plus fata de cefalee care pot include unele sau toate din urmatoarele: fotosensibilitate (lumina este insuportabila si intensifica durerea), sensibilitatea la mediu (la fel ca in cazul luminii, sunetele si mirosurile din mediul inconjurator pot intensifica durerea), ameteli (o migrena poate provova tensiuni puternice, atat din punct de vedere mental cat si fizic), greata (datorita ametelii sau fotosensibilitatii, greata si varsaturile adesea insotesc migrena), oboseala extrema (migrena poate ingreuna somnul, iar lipsa somnului poate intensifica simptomele migrenei), locatie (migrena se simte, de obicei, doar pe o parte a capului).
 
4. Fazele unei migrene. Cei care sufera de migrena vor observa, de asemenea, ca spre deosebire de o durere de cap normala, simptomele unei migrene urmeaza anumite faze.
 
Faza 1: Faza prodromala serveste ca avertisment ca durerea este iminenta. Pacientii care sufera de migrene pot prezenta schimbari de dispozitie, letargie si o nevoie crescuta de a merge la baie.
 
Faza 2: Aura nu este prezenta pentru toti cei care sufera de migrena. O aura poate include diferite senzatii neobisnuite, lumini stralucitoare in jurul unor figuri si forme sau linii ondulate. Acesta este un eveniment neurologic care poate aparea cu 20 pana la 60 de minute inainte de durere.
 
Faza 3: Faza de atac este atunci cand durerea atinge apogeul.
 
Faza 4: Faza finala este faza postdroma cand durerea a incetinit. Suferinzii pot fi epuizati, dar se pot simti, de asemenea, usurati.
 
5. Cauze. Durerile usoare de cap, in general, pot avea cauze usor de urmarit. Tensiunea la nivelul capului poate fi cauzata de stres suplimentar sau de lipsa de somn. Durerile de cap pot fi si un rezultat al deshidratarii. In cazul migrenei insa pot interveni si alti factori, precum: sex si schimbari hormonale, alergii, istoria familiei si genetica, leziuni ale nervilor, cauze de mediu.
 
Exercitiu pentru controlul durerii de cap
 
1. Identifica locul exact unde este durerea. Exact locul, la milimetru.
2. Ce culoare are?
3. Ce forma si dimensiune?
4. Cum se misca sau in ce sens?
Incepe apoi sa modifici fiecare dintre aceste elemente si astfel modifici senzatia, pas cu pas. Incepi cu culoarea, apoi forma si dimensiunea, apoi sensul si viteza de miscare.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img