vineri, 29 martie, 2024

Desert perfect la orice varsta

Distribuie:

Publicat:

Orezul basmati cu lapte de cocos si stafide are o concentratie mare de vitamine si minerale, fiind desertul ideal la orice varsta. Basmati este adesea numit ‘’regele’’ orezului, pentru excelentele calitati si gustul deosebit. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati consta in faptul ca are un indice glicemic mic, continutul sau de carbohidrati este absorbit in sange mai lent decat cel al altor tipuri de orez, ajutand, astfel, la pastrarea unui nivel de zahar stabil in sange. Un orez cu bobul lung si subtire, care prin gatire nu devine lipicios, ceea ce ii da o textura speciala. 

Se vor folosi: 1 litru lapte de cocos 200 g orez basmati 1 ceasca stafide brune (sau mai mult) extract de vanilie, scortisoara sau aroma preferata un praf de sare naturala 1 lingurita zahar brun sau ‘’ zahar verde’’ (de la farmacie). Se adauga intr-o oala cu capac laptele de cocos impreuna cu praful de sare, se pune pe foc mediu si se lasa sa fiarba. intre timp, se limpezesc boabele de orez in mai multe ape, pentru a indeparta pudra de amidon lasata dupa procesare. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga boabele de orez  si se mai lasa pe foc mediu spre mic (se acopera cu capac), aproximativ 10-15 minute, timp in care se amesteca din cand in cand, ca sa nu se prinda de oala. Dupa ce orezul a fiert, se adauga extractul de vanilie, zaharul si stafidele si se amesteca usor. Apoi se indeparteaza de pe foc si se mai lasa recipientul cu capac pentru aproximativ 20 minute, pentru a se ‘’uni’’ aromele, iar stafidele sa se hidrateze. 

Orezul nu trebuie fiert prea mult. Chiar daca pare ca inca nu a absorbit tot lichidul, orezul nu mai trebuie lasat pe foc, fiindca lichidul se va absorbi pe masura ce se raceste si se hidrateaza stafidele. in plus, va capata o textura cremoasa. Da energie Carbohidratii sanatosi din orezul basmati functioneaza ca un ‘’combustibil’’natural al organismului, reusind sa dubleze activitatea normala a creierului. De asemenea, numeroasele minerale, vitamine si componente organice din orezul cu lapte si stafide promit sa ridice nivelul de energie al organismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img