miercuri, 24 aprilie, 2024

Destinul celor sase frati orfani care lupta sa ramana impreuna. Premianti, medaliati, sustinuti de o bunica

Distribuie:

Publicat:

Cristian, Andrei, Tudor, Amelia, Luca si Marta Dascalu din Constanta au ramas de mici fara tata, iar de Paste si-au pierdut si mama, parintii fiind rapusi de boli. Fratii cu varste intre 16 ani si 12 ani au o educatie impecabila: sunt elevi de bursa si sportivi de performanta.

Sase copii ramasi orfani, cu varste intre 16 ani si 12 ani, isi doresc sa ramana impreuna cu bunica lor materna, care le-a purtat grija de mici. Femeia se roaga neincetat sa isi pastreze familia unita. In decurs de cativa ani, cei sase copii au trecut prin niste incercari greu de dus si pentru un om in toata firea.

De Martisor, acum sase ani, tatal lor, Gabriel Dascalu, a murit. Avea 44 ani, fusese militar si incepuse o afacere de familie. Totul mergea bine, iar copiii venisera pe lume formand o mica gradinita: Cristian (2001), gemenii Andrei si Tudor (2003), gemenii Amelia si Luca (2005), Marta (2006). Perechile de gemeni, chiar, s-au nascut in aceeasi zi: 27 ianuarie. Dar intr-o zi, Gabriel a descoperit ca a fost tradat tocmai de oamenii in care avusese cea mai mare incredere. Visul lui de a avea o familie careia sa nu-i lipseasca nimic s-a naruit. A facut comotie cerebrala si s-a prapadit. Dana, sotia lui, a ramas singura cu cei 6 copii.

A trebuit sa-si lase casa si s-au restrans intr-o locuinta micuta oferita de un prieten. Nu s-a plans nicio clipa, nu a vrut mila, s-a descurcat cum a putut. Cum copiii erau mici, bunica materna si-a lasat gospodaria de la Cazanesti – Ialomita pe mana barbatului si s-a mutat cu ei. Dormeau baietii intr-un pat, fetele cu mama si bunica – in alt pat.

Dupa moartea mamei, in locuinta orfanilor au inceput sa apara asistentii sociali – de la Protectia Copilului, de la Primarie. Anchete sociale, chemari la sediu, vizite la domiciliu, intrebari si chestionari. Tutela copiilor este decisa in functie de conditiile pe care le au in prezent, de rudele care au dreptul si posibilitatea materiala sa se ocupe de ei. Directia Generala de Asistenta Sociala si de Protectia Copilului Constanta da asigurari ca primordial este interesul copiilor care vor ramane impreuna daca se constata ca sunt bine ingrijiti.

Bunica Maria nici nu concepe sa se desparta de nepoti. Ii este alaturi fiul Nicu, intors din Anglia pentru a sta cu ei. „Sunt ai mei, i-am crescut de mici, mai ceva ca pe copiii nascuti de mine, ca atunci aveam serviciu, acum am stat numai de ei. Toti au note peste 8, sunt premianti la scoala, iar de la sport au un snop de medalii. Iesim noi la liman, deocamdata traim din pensile lor de urmas, din pensia mea, din bursele lor. Mai sunt facturi neplatite, ramase de cand cu boala Danei, dar le achitam si apoi facem caiet cu cheltuieli la liniuta. Vedem ce ne trebuie, cat ne ajunge, iar daca nu ne ajunge, mai taiem“, spune bunica. Important este ca fratii Dascalu si bunica Maria sa aiba un loc unde sa stea, impreuna.

Primaria Constanta cauta o locuinta sociala pentru ei. Preotii de la Biserica Sfantul Mina le-au promis si ei ca vor cauta o solutie. „Ne dorim macar 3-4 camere, cu doua bai. Sunt oameni pentru care ma rog de sanatate inainte sa ma rog pentru mine sau pentru copii. Au sarit in ajutor, ne-au sprijinit cu tot ce au putut. Alearga dupa acte, vorbesc colo, vorbesc dincolo, duc copiii unde mi-e mie mai greu. Ieri, Gelu l-a dus pe unul dintre ei la dentist ca-l durea o masea de minte. In weekend, Petronela i-a scos pe toti la film. Si cate nu trebuie unui copil, d-apoi la sase?! Dar nu disperam, n-avem voie!“, se intareste bunica Maria.

„Vom institui plasament in regim de urgenta la bunica materna, in locuinta actuala, unde isi vor face toti mutatie, cu acordul prietenilor de familie care detin proprietatea. Trebuie regim de urgenta pentru ca baietii sunt clasa a 8-a, au examen de Capacitate si vor sa dea la Liceul Militar de Marina (care a fost reinfiintat si incepe sa functioneze din toamna la Constanta – n.red), astfel ca trebuie sa aiba situatia rezolvata. Dupa aceea, tutela va fi incredintata bunicii materne, iar copiii vor ramane in atentia noastra, conform procedurii“, a precizat Oana Manoila, reprezentant DGASPC. Cristian vrea sa lucreze mai departe in turism, Andrei, Tudor si Luca vor sa urmeze o cariera militara, Amelia vrea sa ajunga avocat, iar Martei i-ar placea sa fie educatoare.

Persoanele care vor sa ajute financiar cei 6 copii minori ramasi orfani pot dona in contul IBAN RO50UGBI0000452013019RON de la Garanti Bank – Sucursala Constanta, deschis pe numele Dascalu Mariana Daniela.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img