joi, 28 martie, 2024

Detaliul care ar putea sa le faca viata un IAD tinerelor mamici

Distribuie:

Publicat:

Medicul Otilia Tiganas vorbeste pe blogul sau despre un detaliu birocratic care le poate face viata iad tinerelor mamici.

“Important de stiut si de prevenit! Un detaliu birocratic care iti poate face viata iad, atunci cand nasti. Si anume. La externarea din maternitate, tu mamica proaspata + noul nascut, ca sa ti se dea drumul, ai nevoie de o adeverinta de la medicul de familie cum ca el preia noul nascut si ca membrii familiei de acasa nu-s bolnavi.
 
Asigura-te ca o ai inainte de a naste, din timp!

Putini ginecologi iti vor spune asta dinainte, la fel de putini medici de familie, (mai ales ca nu ei cer adeverinta, ci spitalul).

Nu-ti vor spune nici macar spitalistii, in cele 3-4 zile cat esti internata (si clar ai fi avut timp sa te organizezi din telefoane). Nu. Iti vor spune fix in ziua externarii, dimineata pe la 7, in timp ce alaptezi. Zbang!!

Si asa, nestiind, ajungi sistematic in urmatoarea situatie: pare ca totu-i ok, vrei acasa, esti cu bagajutul semipregatit de plecare, full de emotii, rudele te asteapta, numai ca… STOP! Nu-i atat de simplu. Trebuie adeverinta aia. Si brusc, viata ta o ia razna. Barbatul incepe o fuga-n labirint, daca va vrea acasa. Tu incerci sa rezolvi, disperat, din salon, dand telefoane. Sugarul plange, vrea tata. Barbatul fuge barbateste la MF (pe vremuri iesea la vanat capre!) care MF poate n-are program atunci, sau poate e la 100 de km distanta de Spitalul Matern si autobusul deja a plecat. Sau, chiar de merge cu masina la MF, afla ca acesta e inlocuit azi de un coleg in alt sat. Sau nu are program decat de la 14, sau… sau… sau… Este ceea ce am patit si eu astazi, luni, cand am program de la 14. Deci fiind luni, la ora noua sunt inca-n in pijama, beau cafea, parul „despletit”… si categoric nu tin in mana parafe si adeverinte in alb.

Ma suna din Arad un proaspat tatic.

Ascult. Inteleg imediat „drama”. Incepem negocierile. Rulam cam 5 telefoane succesive. Ca-i trimit adeverinta prin fax. Dar Maternul n-are fax, zice… dupa o febrila informare. Are insa fax un var din Arad, care ar prelua el faxul, si l-ar aduce personal la fata locului. Dar nu stim daca-i acasa, varul. De fapt, fax n-am nici eu la Hasmas (90 de km Hasmas- Arad), insa are Primaria. Numai ca eu sunt in pijama si nu locuiesc la Primarie. In schimb am scanner si calculator. Numai ca nu stiu adresa de mail a maternului. Yeess!! Varul aradean e acasa, are calculator si imprimanta!

Intre timp, mamica se streseaza fiindca maine-i zi lbera, 24 Ianuarie, si daca nu ne descurcam, va mai sta prosteste doua zile in spital cu bebeul. Cheltuindu-se pe sine, cheltund banii sistemului.

Vorbesc la telefon cu neonatologul. Accepta greu un dialog, (adica sa preia telefonul din mana taticului, oricum inhibat de medicii de la oras), fiindca si el – neonatologul – e coplesit de nou nascuti, poate unii cu mari probleme de sanatate, iar adeverinta/faxul/mailul pentru consatenii mei nu-s o prioritate. Stie una si buna: ca fara hartia aia nu le da drumul. Imi dau cuvantul ca dupa 14 trimit adeverinta scanta si rog sa-i elibereze pe oamenii mei, deocamdata pe cuvant de onoare. Din raspunsul sec final, deduc ca-i ok, ca-i ii va elibera si fara cautiune. Presupun ca umbra de empatie a neonatologului am declansat-o doar cand i-am descris cinematografic situatia. Ca-s in timpul liber, in pijama, fara sosete si-n papuci de casa, ca ROG!!! colegial sa raman asa pan la ora 14 cand am cabinet, dar daca soarta mamicii depinde numai de mine, iaca… ma trag in trening, pun caciula de lana, jambiere si ma ocup voiniceste de adeverinte.

De aceea, va scriu acuma despre aceasta adeverinta – voua, tuturor gravidelor cititoare ale blogului meu intens citit.

Pentru ca, luni dimineata la ora 9, pe un frig acerb, daca o ai din timp, ea poate fi mai valoroasa chiar decat un carucior de fita!”, a spus in incheiere medicul Otilia Tiganas

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img