vineri, 29 martie, 2024

Diabeticii ajung la medicii de familie. Cei trei specialisti din judetul Vaslui de exemplu au in grija aproape 20 de mii de pacienti.

Distribuie:

Publicat:

Cei care sufera de diabet si-ar putea lua reteta de la medicul de familie sau de la specialistii in medicina interna. Noua regula apare intr-un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii care ar trebui sa reduca presiunea pusa asupra diabetologilor.
Cei trei specialisti din judetul Vaslui de exemplu au in grija aproape 20 de mii de pacienti.

 In Romania sunt diagnosticati aproape un milion de diabetici, iar alti 500.000 de oameni nu stiu ca sufera de aceasta boala. Cifrele ne plaseaza pe locul al II-lea in Europa, dupa Turcia. Iar medicii sunt prea putini.

Un ordin dat acum sapte ani ii obliga pe bolnavi sa vina trimestrial la control, pentru evaluare si prescrierea tratamentului. Cu mii de cazuri noi anual, decizia creeaza cozi interminabile.

 „Aceste medicamente se iau incontinuu, o data la 3, 4 luni, si sunt persoane care stau la distanta de centrele cu specialisti. in 30 de ani de cand sufar de diabet am stat destul de mult la coada”, a spus un pacient.

Ministerul Sanatatii vrea acum sa schimbe regulile. Potrivit unui nou proiect, doctorii de familie si cei de medicina interna ar putea da si ei retete, in baza unei scrisori medicale pe care pacientul o primeste de la specialist. Dar exista riscul ca unii pacienti sa ia doar reteta, fara sa mai mearga la control.

„Pacientul acela este pierdut. Medicul de familie nu are timp sa il evalueze cum il evaluam noi. Macar la sase luni sa vina la un control la medicul specialist”, declara un medic diabetolog.

Prevederile ar putea fi aplicate cel mai devreme la sfarsitul lunii august. Singurii pacienti care vor fi nevoiti sa respecte regula retetei prescrise exclusiv de specialist sunt cei dependenti de insulina.  in prezent, peste 18.000 de vasluieni sunt diagnosticati cu diabet, boala provocata, sustin medicii, in primul rand de stres. 2.590 dintre bolnavi sunt dependenti de insulina. Practic, 5 din 100 de locuitori ai judetului au diabet, iar numarul bolnavilor creste de la un an la altul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img