sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dieta care mentine sanatatea creierului

Distribuie:

Publicat:

Inainte de a ne infige intr-o friptura garnisita cu cartofi prajiti ar trebuie sa avem in vedere ceva: studiile arata ca ceea ce mancam are impact asupra abilitatilor noastre de a ne aminti si de a dezvolta sau nu prematur dementa. Prin urmare, care sunt alimentele pentru o memorie mai buna?

Cat de ispititoare poate fi o friptura bine asezonata si garnisita cu un munte de cartofi prajiti? Foarte! Şi totusi. Friptura in care tocmai ne pregatim sa infigem furculita este plina de grasimi saturate, despre care se stie ca duc la cresterea nivelului de LDL in sange, supranumit si colesterolul „rau“. Alte tipuri de grasimi – cele trans – sunt si ele foarte nocive. Colesterolul „rau“ se depune pe artere si in cele din urma le distruge. „Ştim ca asta este o veste proasta pentru inima. Dar exista dovezi ca este la fel de proasta si pentru creier“, spune dr. Francine Grodstein, profesor de medicina asociat la Harvard Medical School. Dieta bogata in colesterol si grasimi stimuleaza formarea placilor de beta-amiloid la nivelul creierului. Acumularea acestei proteine duce la distrugerea celulei nervoase si la aparitia bolii Alzheimer, noteaza adevarul.ro.

Un studiu publicat in Annals of Neurology si realizat pe persoane de sex feminine a aratat ca acelea care au consumat mai ales grasimi saturate, provenite mai ales din carne rosie si unt, au facut fata mai prost testelor de gandire si memorie, comparativ cu cele care au consumat cantitati mai mici din aceste grasimi. Legatura dintre dieta bogata in grasimi saturate si trans si degradarea memoriei nu este pe deplin cunoscuta, dar pare a fi mediata de o gena numita APOE. Aceasta gena este asociata cu nivelul de colesterol din sange, iar persoanele care au o variatie a acestei gene – APOE e4 – au un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit health.harvard.edu. Depunerile placilor de colesterol pe vasele de sange creste riscul de atac vascular cerebral. Pe de alta parte, in urma acestor depuneri celulele nervoase sunt private de sangele si oxigenul de care au nevoie pentru a functiona normal, ceea ce compromite gandirea si memoria.

Daca grasimile saturate si cele trans sunt de ocolit, cele mono si polinesaturate sunt eroii dietei care stimuleaza memoria. In mod particular, dieta mediteraneana, care este un regim alimentar bogat in astfel de grasimi nesaturate provenite din ulei de masline, peste si nuci. Acest regim alimentar este asociat cu o rata mai mica de dementa si Alzheimer si deficit cognitiv mediu – faza premergatoare aparitiei dementei. Dieta mediteraneana include cateva alimente pentru o memorie mai buna. Este vorba, in primul rand despre fructe, legume, cereale integrale, peste, ulei de masline. Toate acestea imbunatatesc sanatatea vaselor de sange, reduc riscul de atacuri vasculare cerebrale si de distrugere a memoriei. Pestele este bogat in acizi grasi omega-3 care ajuta la diminuarea nivelului de proteina beta-amioid  in sange si la pastrarea sanatatii vasculare. Alcoolul, consumat in cantitati moderate, creste nivelul de HDL – colestrolului „bun“. Totodata, alcoolul scade rezistenta la insulina si imbunatateste glicemia. Rezistenta la insulina a fost asociata cu dementa. G.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img