marți, 16 aprilie, 2024

Dieta de slabit cu mere si morcovi

Distribuie:

Publicat:

Cura consta in mere si mor­covi. Puteti manca in orice can­titate si la orice ora. Nu se tine un anumit numar de zile, ci atat cat rezistati (cat mai multe zile, cat mai multe kilo­gra­me date jos – 1 kg la doua zile). Me­rele si mor­covii contin fibre, de aceea sunt foarte sa­tioase. In plus, beti multa apa si ceaiuri (neindul­ci­te) si faceti cat mai multa mis­care. 

Un mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata. Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Tin foamea departe pentru mai mult timp si au darul de a potoli "foamea" de dulce pe care multi o simt mai ales atunci cand sunt foarte obositi, dupa o zi de lucru prea incarcata, ori sunt stresati.

Se pare ca quercetina, alaturi de alte substante din mar, reduce, la jumatate, riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti. Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, curate dintii si intareste gingiile. Potasiul, care se gaseste in compozitia merelor, este important in normalizarea presiunii arteriale.

Persoanele care mananca zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sange. Un mar pe zi determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, asa-zisul colesterol "bun", cu aproape 4%. Ca urmare a antioxidantilor pe care ii contin, merele au proprietatea de a proteja, in cea mai mare masura, impotriva radicalilor liberi care dauneaza organismului.

Continutul biochimic al morcovului, extrem de diversificat, explica multiplele efecte benefice in hranirea intregului organism si in mentinerea sanatatii. Radacinile au un continut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), in principal beta-caroten care este transformat de organism in vitamina A, numita vitamina frumusetii, cu efecte directe asupra pielii, inimii si sistemului imunitar. Potrivit cunoscutului fitoterapeut iesean Constantin Milica, din arsenalul de vitamine al morcovului fac parte si vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explica necesitatea unui  consum sustinut de radacini in caz de avitaminoze severe. In plus, nu trebuie omisa bogatia de saruri minerale, absolut necesara cresterii si mentinerii starii de sanatate: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu. „Radacina morcovului are proprietati antianemice, vitaminizante, imunostimulatoare de aparare contra infectiilor. La nivelul aparatului digestiv are actiuni antidiareice, antiseptice, antibiotice, antihemoragice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric si intestinal. Pentru aparatul respirator are insusiri expectorante. In circulatia sangelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant si stimulator al formarii globulelor rosii si a hemoglobinei. La ochi este un neintrecut ameliorator al acuitatii vizuale datorita continutului ridicat de beta-caroten si vitamina A. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img