Diabetul de tip 2 afecteaza cam 10% din totalul populatiei – si din ce in ce mai multi oameni tineri. Boala are legatura cu supraponderalitatea (grasimea viscerala) si cu sedentarismul. Cauza o constituie rezistenta la insulina, aparuta ca o consecinta a unor ani de alimentatie nesanatoasa si excesiva. Exista medicamente noi, care scad glicemia, controleaza simptomele si ofera protectie impotriva eventualelor complicatii. Singurul lor neajuns este acela ca nu pot vindeca diabetul. Totusi, diabetul de tip 2 poate fi combatut prin schimbarea alimentatiei, in special atunci cand boala nu are o vechime mai mare de sapte pana la zece ani. Cateva studii preliminare dovedesc eficienta dietei vegane. In cazul cand nu doriti sa eliminati produsele de origine animala, puteti adopta o alimentatie mediteraneeana lacto-vegetariana, adica o dieta vegetariana, completata cu mici cantitati de branza si iaurt.
* Daca sunteti diabetici, ar trebui sa renuntati complet la indulcitori. Ei fac mai dificila reglarea nivelului glicemiei, agravand practic diabetul. Puteti folosi cel mult indulcitorul de stevie si eritritolul, care nu influenteaza metabolismul glucidelor.
* Pacientii cu diabet de tip 2 sunt sfatuiti sa consume mult otet. O serie de studii releva faptul ca otetul imbunatateste valorile glicemiei, in intervalul de timp de dupa mese.
* Mancati fructe. Poate ca sfatul va surprinde, fiindca stiti ca zaharul, indulcitorii si fructoza va sunt contraindicate. Insa consumul de fructe are, in general, un efect pozitiv. Preferati fructele-boabe si merele. La acestea din urma, cuercitina prezenta in coaja are o actiune benefica.
* Consumul de broccoli poduce un efect similar cu al celui mai important medicament antidiabetic, Metformina. Cercetatorii sudezi au descoperit ca pentru aceasta este responsabil sulforafanul, o substanta uleioasa, care se gaseste in leguma respectiva. Puteti preveni declansarea diabetului, si daca mancati zilnic 30 grame de nuci si intrebuintati regulat in bucataria dvs. uleiul de masline. Fisticul si migdalele au de asemenea o actiune antidiabetica dovedita. In plus, migdalele reduc si nivelul lipidelor din sange.
* Ceaiul de ghimbir sau o lingurita cu pulbere de ghimbir pe zi scad apetitul si amelioreaza steatoza hepatica. Ovazul (de exemplu, o fiertura de fulgi de ovaz la micul dejun) combate diabetul, gratie continutului sau de beta-glucan solubil, care slabeste rezistenta la insulina, normalizeaza glicemia si ajuta la slabit. Si semintele de in scad glicemia si valorile colesterolului. De asemenea, reglarea glicemiei poate fi imbunatatita prin consumul zilnic de leguminoase, cum sunt nautul, lintea sau fasolea uscata.
* Mancati fara graba. Savurati, in loc sa infulecati. Daca mestecati bine alimentele, enzimele din saliva (in primul rand alfa-amilaza) vor patrunde in amidon si alti carbohidrati, vor descompune polizaharidele in monozaharide si astfel o parte considerabila din procesul digestiei (mai exact, 30%) va avea deja loc in cavitatea bucala. Iar cand mancati lent, apare mai curand senzatia de satietate si, in consecinta, pancreasul elibereaza mai putina insulina.
* Apelati la postul terapeutic. Dupa maximum doua saptamani, se imbunatatesc vizibil nivelul glicemiei si rezistenta la insulina, iar simptomele steatozei hepatice incep sa se amelioreze. Se recomanda postul numai cu sucuri de legume, intrucat cele de fructe, fiind bogate in fructoza, favorizeaza steatoza hepatica. (Acest tip de post ar trebui practicat sub control medical. Este important ca, pe durata lui, sa se suspende tratamentul cu Metformina.)
* Si postul alternativ este deosebit de util. La fel ca la regimul de slabit, se recomanda renuntarea la cina, fiindca la diabetici, aportul de carbohidrati si energie, seara, provoaca o eliberare de insulina mai abundenta decat dimineata. Ideal ar fi sa va limitati la doua mese pe zi: un mic dejun consistent, cu fulgi de ovaz, paine din faina integrala, fructe – si o masa principala (in orice caz inainte de ora 17). Eliminati gustarile dintre mese. sursa: formula-as.ro
S.D.