joi, 25 aprilie, 2024

Dieta sanatoasa atat pentru organsim, cat si pentru planeta. Carnea si zaharul trebuie reduse la jumatate

Distribuie:

Publicat:

Expertii au dezvaluit dieta ideala pentru sanatatea oamenilor si a planetei. Conform echipei de cercetatori, urmand dieta „planetara”, asa cum au numit-o, peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate in fiecare an, iar emisiile de gaze cu efect de sera ar fi diminuate semnificativ, protejand astfel planeta, resursele sale de apa si biodiversitatea. Aceasta dieta planetara presupune reducerea cu pana la 50% a cantitatii de carne si zahar consumate si dublarea cantitatii de fructe, legume si nuci, scrie theguardian.com.

In prezent, obezitatea este una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii oamenilor si a planetei. Cu cat mancam mai mult, cu atat sunt necesare mai multe resurse pentru obtinerea hranei, pornind de la animalele sacrificate, modul in care este procesata carnea pana la transportul alimentelor finite, aspecte care contribuie la emisiile de gaze cu efect de sera, care afecteaza stratul de ozon si dau peste cap clima planetei.

Avand in vedere cresterea continua a populatiei, care se estimeaza ca va ajunge la 10 miliarde in 2050, este nevoie de o schimbare drastica in privinta obiceiurilor alimentare. De aceea, savantii au conceput o dieta sustenabila si sanatoasa, care poate preveni risipa alimentara, numeroasele boli cauzate de obezitate (diabet, cancer, boli articulare, tulburari digestive etc.), dar si resursele uriase consumate pentru producerea hranei.

Savantii spun ca alimentatia nesanatoasa este principala cauza a deceselor premature, ca urmare a afectiunilor asociate obezitatii, iar numarul acestora il depaseste cu mult pe cel al deceselor provocate de fumat, alcool, droguri si boli cu transmitere sexuala la un loc.

Noul plan de dieta este rezultatul unui proiect de cercetare amplu, desfasurat pe parcursul a trei ani, la care au participat 37 de cercetatori din 16 tari. Dieta planetara seamana extrem de mult cu dieta flexitariana, si presupune consumul a cel mult 2.500 de calorii pe zi, in care trebuie sa se regaseasca in mare parte in fructe, legume si nuci, iar consumul de carne, lactate si alimente bogate in zahar trebuie sa fie in cantitati reduse. Foarte important, aceasta dieta poate fi urmata pe termen lung, toata viata, si este sigura pentru persoanele de toate varstele, incepand cu copiii de doi ani. sursa: csid.ro

D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img