vineri, 29 martie, 2024

DIIICOT: Date personale ale unor afaceristi rusi, furate de romani

Distribuie:

Publicat:

La data 19.07.2017,  procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala  au dispus retinerea pentru o perioada de 24 ore a inculpatilor Iliescu Stefan Virgil, Rosoiu Darie Leone si Vilceanu Ionut, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, transfer neautorizat de date informatice in forma continuata si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice. In cauza exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul anului 2017, inculpatii Iliescu Stefan Virgil, Vilceanu Ionut, Rosoiu Darie si Savu Alexandru si alte persoane au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni informatice si de serviciu, constand in compromiterea si comercializarea abuziva a clientelei apartinand unei societatii de brokeraj cu sediul in Cipru, urmare activitatii infractionale membrii gruparii intentionand sa obtina foloase financiare importante, in mod fraudulos, produsul infractional tinta ridicandu-se la suma de 80.000 de euro.

In concret, gruparea astfel constituita a avut ca obiectiv principal sustragerea prin transferarea neautorizata din platforma informatica de tip „CRM” de gestionare a bazei de date, a datelor informatice constand in datele confidentiale de contact ale clientilor legitimi ai companiei (nume, prenume, numere de telefon, adrese de coresponenta electronica – e-mail, adrese de corespondenta postala, adrese de rezidenta), actiuni urmate de luarea masurilor organizatorice in vederea cautarii pe piata de profil, gasirii si in final comercializarii bazelor de date catre alti clienti interesati ce activeaza sau care au legaturi cu piata de capital.

Din punctul de vedere al activitatilor infractionale efectiv desfasurate si consumate, al structurii si duratei gruparii, precum si a componentei si rolurilor membrilor acestuia in cadrul planului infractional s-a retinut urmatoarele:
Activitatile specifice s-au desfasurat in cauza pe doua segmente infractionale.
Prima etapa a avut ca obiectiv compromiterea bazei de date a societatii de brokeraj, rolul determinant in aceasta faza avandu-l chiar angajatul din conducerea firmei, respectiv inculpatul Iliescu Stefan Virgil, care a profitat de calitatea sa in cadrul firmei si de dreptul de a avea astfel acces la toate bazele de date referitoare la clienti si putea astfel cu usurinta sa intre in posesia acestora in mod fraudulos.

Baza de date gestionata de societate era compusa din clienti straini, majoritatea rusi, cu potenta financiara de investitie pe piata de capital, din acest motiv gruparea, fiind constienta de valoarea si potentialul respectivelor date informatice intentiona sa abordeze persoane interesate direct in exploatarea acestora si obtinerii astfel in schimb, a unui pret pe masura, aproximativ 80.000 de euro pentru un numar de peste 9000 de contacte.
Cea de-a doua etapa infractionala era cea destinata comercializarii abuzive a datelor informatice compromise, etapa ce presupunea activitati de cautare pe piata de profil de eventuali cumparatori interesati in achizitionarea acestora, purtarea de negocierilor necesare si in final vanzarea acestora la un pret cat mai mare.
De aceasta etapa raspundeau inculpatii Vilceanu Ionut, Rosoiu Darie si Savu Alexandru, care in realizarea scopului infractional, s-au implicat dupa caz, in pastrarea datelor in conditii de siguranta, contactarea eventualilor cumparatori, folosirea altor apelative decat numele reale, purtarea negocierilor care se impuneau in vederea stabilirii pretului, stabilirea intalnirilor cu potentialii clienti si in final vanzarea acestora.
Astfel, a rezultat ca in perioada ianuarie – aprilie 2017, inculpatul Iliescu Stefan Virgil, in calitate de director (service provider) al societatii de brokeraj cu sediul in Cipru, in mod repetat si in baza aceleasi rezolutii infractionale, in mod neautorizat, respectiv prin nerespectarea si incalcarea atributiilor specifice si normale de serviciu si inclusiv a clauzei contractuale de confidentialitate, fara o justificare licita, a procedat la copierea si transferarea succesiva pe adresele personale de e-mail a intregii baze de date cu caracter confidential din platforma informatica de tip „Crm”.
Demersul sau infractional a fost sprijinit de coniventa si intelegerea prealabila cu ceilalti membrii ai gruparii de facilitare a comercializarii bazelor de date astfel sustrase, in scopul obtinerii si impartirii folosului infractional, respectiv a pretului obtinut in urma vanzarii catre terte persoane interesate a datelor informatice.
Dupa intrarea in posesia respectivelor baze de date confidentiale si care nu erau destinate publicitatii, informatii pe care inculpatul Iliescu Stefan Virgil le cunostea datorita atributiilor sale de serviciu, in continuare, acesta le-a transmis si divulgat, fara drept, celorlalti membrii ai gruparii, care raspundeau de partea comercializarii  ulterioare a acestora, prin aceste actiuni succesive de tip mijloc-scop, afectand interesele legitime si activitatea specifica a firmei cipriote de tranzactionare financiara pe piata de capital.
In acest sens, a rezultat ca la inceputul lunii iulie 2017, acestia au luat legatura cu un potential client, divulgand o parte din date si oferindu-i astfel spre testare din baza de date detinuta, un numar de 50 de contacte, fara insa ca tranzactia de vanzare-cumparare sa se finalizeze.  Acest client a realizat ca respectivele date informatice apartin companiei cipriote si a adus la cunostinta aceasta intentie de comercializare unuia dintre asociatii firmei respective.
Acesta din urma, cu intentia de a recupera baza de date sustrasa, in prima parte a lunii iulie 2017, a continuat sa corespondeze cu respectivul vanzator, purtand in perioada 03-11.07.2017 mai multe conversatii pe o retea de socializare, purtand negocieri de pret, stabilind diverse modalitati de testare si transe de plata a datelor informatice si in final chiar o intalnire pe raza  Mun. Iasi, in ziua de 11.07.2017. Cu ocazia discutiilor din data de 05.07.2017, reprezentantul firmei a putut obtine spre testare de la interlocutor si alte date confidentiale de contact apartinand  unora dintre clientii companiei, date ce au fost si de aceasta data divulgate fara drept.
Pentru a-si pastra anonimatul reprezentantul companiei de brokeraj, detinatoarea de drept a bazei de date, a apelat la persoana de incredere, sa poarte negocierile de cumparare/recuperare a bazei de date de la persoanele implicate in sustragerea datelor informatice confidentiale, din declaratia acestuia, persoana care o contacta si cu care tinea legatura in mod obisnuit  in scopul vanzarii datelor informatice fiind identificata ca fiind inculpatul Vilceanu Ionut, care a lasat impresia ca se numeste „Andrei”.
Astfel, in ziua de 11.07.2017, persoana de incredere s-a intalnit initial in Iasi cu persoana care detinea efectiv bazele de date, stocate intr-un sistem informatic si care raspundea astfel de integritatea si siguranta respectivelor date informatice. Aceasta persoana a fost identificata ca fiind inculpatul Savu Alexandru, zis Alex care cu aceea ocazie, fiind coordonat de catre inculpatii Vilceanu Ionut si Rosoiu Darie,  i-a aratat si divulgat persoanei de incredere o mare parte baza din de date oferita spre vanzare, Dupa foarte scurt timp, in  urma discutiilor telefonice purtate de inculpatul Savu Alexandru, la intalnirea cu presupusul client s-au prezentat ceilalti membrii ai gruparii,inculpatii Vilceanu Ionut si Rosoiu Darie, persoane care purtau efectiv negocierile si stabileau toate coordonatele tranzactiilor, intalnirea luand sfarsit cu stabilirea unei noi intrevederi de aceasta data pe raza Mun. Bucuresti.
Au urmat mai multe conversatii telefonice cu persoanele implicate in activitatile infractionale, conversatii care avut loc inclusiv pe parcursul zilei de 13.07.2017, zi in era stabilita o noua intalnire pentru perfectarea vanzarii-cumpararii datelor informatice, intalnire care a fost amanata pentru ziua de 14.07.2017.
Astfel, in ziua de 14.07.2017, similar cazului anterior, la intalnirea ce a avut loc pe raza Mun. Bucuresti, la intalnirea cu persoana de incredere s-au prezentat aceeasi coordonatori inculpatii Vilceanu Ionut si Rosoiu Darie, care dupa luarea masurilor de precautie au procedat la contactarea aceluiasi inculpat Savu Alexandru care s-a prezentat la scurt timp cu baza de date printata, parasind la scurt timp locatia. In continuare, inculpatii Vilceanu Ionut si Rosoiu Darie sunt cei care poarta cu presupusul cumparator negocerile necesare, context in care ii prezinta acestuia  si divulga din nou informatii confidentiale din baza de date persoanei de incredere, inmanandu-i acestuia spre studiere si convingere materialul printat ce continea un numar foarte mare de contacte reprezentand clientela companiei de brokeraj, material care era supus tranzactionarii. Intrucat „partile contractante” nu au cazut de acord asupra vanzarii-cumprararii datelor informatice intalnirea s-a finalizat cu incercarea de continuare a negocierilor si tranzactionarii efective.
Pe parcursul cercetarilor, in ziua de 18.07.2017 a avut loc o noua intalnire in Mun. Bucuresti intre aceleasi persoane in scopul perfectarii tranzactiei de vanzare-cumparare a bazei de date confidentiale apartinand societatii de brokeraj, organul de urmarire penala organizand si procedand la constatarea flagranta a activitatii infractionale, membrii gruparii, identificati in persoana inculpatilor Vilceanu Ionut, Rosoiu Darie Leone Si Savu Alexandru, fiind ridicati si condusi la sediul DIICOT in vederea continuarii cercetarilor.
In  urma intalnirii s-a reusit tranzactionarea unei parti din baza de date, fiind platita membrilor gruparii suma totala de 13.800 euro, contra unui numar de aproximativ 2200 de contacte si date confidentiale.
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la data de 18.07.2017 au fost ridicate mai multe sisteme de calcul/informatice si dispozitive de stocare a datelor informatice, telefoane mobile, sisteme informatice posibil folosite de acestea in derularea activitatilor infractionale specifice, corpuri delicte care pe parcursul cercetarilor urmeaza a fi supuse perchezitiilor informatice in conditiile legii, in scopul identificarii altor date si informatii relevante.
Inculpatii retinuti urmeaza a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile.
Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Serviciului de Interventii si Actiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img