vineri, 29 martie, 2024

Din ce cauze se dezvolta infectiile intraspitalicesti

Distribuie:

Publicat:

Ignorate si de multe ori neraportate, infectiile intraspitalicesti au facut zeci de mii de victime in Romania ultimilor ani. Frecvent rezistente la antibiotice, aceste infectii teribile complica si mai mult viata unor pacienti care, de multe ori, atarna de un fir de ata.

In materialul urmator va prezentam situatia infectiilor nosocomiale din tara noastra, cu cifre oficiale, dar si informatii referitoare la acuratetea acestora in contextul in care foarte multe cazuri raman neraportate. Iata ce spun autoritatile, dar si ce solutii exista pentru imbunatatirea unei situatii care poate deveni rapid un pericol major pentru sanatatea romanilor.

Infectiile nosocomiale sau intraspitalicesti sunt un tip de infectii dobandite de un pacient internat in spital. Practic, pacientul se interneaza pentru o afectiune si se imbolnaveste de alta, suplimentar. Conform normelor, este considerata infectie nosocomiala cea care se manifesta incepand de la 48 de ore de la internarea in spital sau in maximum 30 de zile de la externarea pacientului. De remarcat faptul ca cel mai frecvent mod de transmitere a acestor infectii este prin contact direct, iar in sectiile de anestezie si terapie intensiva, chirurgie si pediatrie exista numarul cel mai mare de imbolnaviri.

Pe 11 octombrie 2018, Ministerul Sanatatii a raspuns unei interpelari venite din partea unui deputat, oferind un numar ingrijorator de cazuri de infectii intraspitalicesti. In 7 ani, in spitalele din tara noastra, peste 90.000 de romani au suferit o infectie. Asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, din raspunsul Ministerului Sanatatii, din 2012 numarul acestor cazuri a crescut considerabil, de la 8.278 (in 2012), la 19.607 (in 2017). Infectiile digestive (8.019 cazuri), respiratorii (3.549 cazuri) si urinare (2.568 cazuri) se afla in topul bolilor „achizitionate” in spitale doar in 2017.

Neraportarea cazurilor de infectii nosocomiale reprezinta o problema grava a sistemului de sanatate romanesc. Conform ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, documentele arata ca avem o rata de 1,34%, in conditiile in care media europeana este de 5%. Practic, pe hartie, tara noastra are cea mai mica rata a infectiilor intraspitalicesti din Europa. Tot ministrul Sanatatii atrage atentia ca aceasta cifra extrem de mica este complet neadevarata si este cauzata de faptul ca spitalele din Romania nu raporteaza aceste cazuri. Concluzia este ca numarul real al pacientilor romani infectati in spitale poate fi mult mai mare.

Klebsiella – rezistenta la antibiotice, aceasta bacterie este una dintre cele mai importante din punct de vedere al infectiilor nosocomiale. Klebsiella poate provoca boli grave la plamani, iar pacientii cu un sistem imun slabit sunt cei mai predispusi.

Pseudomonas aeruginosa – multirezistenta la antibiotice, aceasta bacterie oportunista are ca tinta predilecta pacientii cu fibroza chistica, dar si cu arsuri.

Staphylococcus aureus – devenit celebru in Romania, mai ales in 2018, stafilococul auriu este o bacterie care, in forma MRSA (stafilococ auriu rezistent la meticilina), a devenit o problema mondiala, din cauza multirezistentei la antibiotice. Poate cauza infectii virulente la nivelul pielii sau al sistemului respirator.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai periculoase bacterii nosocomiale. Escherichia coli, Acinetobacter, bacilul Koch MDR sau boala legionarilor se incriu si ele pe lista infectiilor cu potential fatal. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img