joi, 18 aprilie, 2024

Din ce sunt fabricate iaurturile de pe piata romaneasca

Distribuie:

Publicat:

Doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte romanesc si doua din 10 contin adaosuri proteice. Mai mult, noua din zece tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat, un lapte prelucrat agresiv, asupra caruia operatorul economic aplica anumite procese precum extractia grasimilor sau adaugarea unor concentrate proteice, lapte praf sau grasimi de lapte.

Concluziile se deprind din cel mai recent studiu facut de Asociatia Pro Consumatori, care a verificat etichetele produselor lactate de tip iaurt care ajung pe mesele romanilor, in conditiile in care acestea se afla in topul preferintelor consumatorilor. Concret, Asociatia Pro Consumatori a achizitionat 45 de tipuri de iaurt din marile structuri comerciale, acestea avand un gramaj cuprins intre 100 si 300 de grame. „Cele mai sanatoase iaurturi care pot fi consumate de catre copii, in primul rand, sunt cele care sunt fabricate din lapte romanesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie sa gaseasca pe eticheta iaurtului mentiunea <produs romanesc>. Aceasta mentiune se foloseste, potrivit legii, numai de catre procesatorii din industria laptelui care folosesc 100%  lapte romanesc la fabricarea iaurtului respectiv. Consumatorii romani nu trebuie sa fie indusi in eroare de mentiunea <produs in Romania>. Produs in Romania poate ascunde faptul ca la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara tarii sau ca s-a folosit lapte amestecat, adica lapte din afara tarii amestecat cu lapte din afara Romaniei”, a explicat conferentiarul Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori. 

Spre exemplu, singurul iaurt 100% produs romanesc este, conform verificarii pe etichete, iaurtul de la Laptaria cu Caimac, arata studiul ciudat. In ceea ce priveste iaurtul grecesc Olympus, documentul noteaza ca el contine foarte multa smantana. „Intrebarea fireasca pe care ne-o punem este aceasta: pana la urma este iaurt sau este smantana? Totodata, consumatorii trebuie sa fie atenti la lista de ingrediente. Nu recomandam iaurturile care, ca ingrediente, in afara de lapte, contin si proteine din lapte sau grasime din lapte. Aceste ingrediente arata faptul ca acel produs este, sa spunem asa, denaturat, adica se indeparteaza foarte mult de reteta iaurtului clasic. Iaurtul are doar doua ingrediente: lapte si culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub forma de proteine, sub forma de grasimi, sub forma de smantanta”, a mai spus presedintele Asociatiei Pro Consumatori. Specialistul arata ca un iaurt ar trebui sa aiba grasimea laptelui din care este fabricat. „Daca este iaurt fabricat din lapte de vaca trebuie sa aiba o consistenta de 3,5% – 4%. Nu recomandam nici iaurturile degresate. Am gasit iaurt fabricat din lapte praf degresat, cu adaosuri de proteine”, a conchis Costel Stanciu. 

Potrivit studiului facut de Pro Consumatori, exista un iaurt din lapte de vaca neomogenizat, fara lapte praf sau proteine adaugate, care provine, conform etichetei, din Romania. E vorba de iaurtul Bio Artesana. „Ideal ar fi ca aceste iaurturi sa fie fermentate in mod natural in casele noastre, dar cum foarte putini dintre noi avem acces la laptele de capra proaspat, atunci sunt de parere ca iaurturile de capra care contin aceste probiotice reprezinta o plasa de siguranta demna de luat in considerare”, conchide Dumitru Balan, nutritionist, potrivit adevarul.ro. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img