vineri, 19 aprilie, 2024

Directorul SRI despre presiunile politice practicate in Romania

Distribuie:

Publicat:

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, afirma  ca, pentru a-si putea indeplini menirea de a proteja securitatea nationala, SRI trebuie sa ramana in afara oricaror jocuri politice. Mai mult, acesta si-a luat angajamentul ca va face tot ce este posibil pentru indeplinirea acestui deziderat.

”Au existat in trecutul apropiat situatii in care s-a incercat atragerea Serviciului in jocuri politice si e meritul echipei de profesionisti din SRI ca a aparat neutralitatea politica a institutiei. Asadar, putem constata ca reforma profesionala realizata in ultimii ani si-a dovedit valoarea. Eu cred ca aceasta reforma trebuie aprofundata in perioada urmatoare, astfel incat echidistanta politica a SRI sa nu poata fi pusa vreodata sub semnul intrebarii. Unul dintre principiile care ma ghideaza este ca un serviciu de informatii al unei democratii consolidate nu are ce cauta in competitia politica. Pentru a-si putea indeplini menirea de a proteja securitatea nationala, SRI trebuie sa ramana in afara oricaror jocuri politice si va asigur ca voi face tot ceea ce tine de mine in acest sens”, a declarat Hellvig, intr-un interviu acordat Agepres.

Pe de alta parte, directorul SRI  a precizat ca fenomenul coruptiei se numara printre principalele provocari pe care mediul de securitate le aduce in acest an din perspectiva interna, adaugand ca Romania are ca singura varianta ancorarea in spatiul valorilor occidentale.

”Una dintre prioritatile fundamentale ale SRI este contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale asociate fenomenului coruptiei , in conditiile in care, in ciuda progreselor inregistrate, e necesara in continuare consolidarea capacitatii administrative de stopare a cazurilor de mare si mica coruptie. Vom avea, totodata, in vedere deficientele in accesarea fondurilor europene. Capacitatea de absorbtie si administrare a acestor resurse continua sa reprezinte un punct nevralgic pe agenda publica. Pe acest fond, am participat, in primele saptamani de activitate, la prezentarea bilantului catorva institutii importante – DIICOT si MAI. Consider ca aceste discutii publice si analizele directe realizate cu partenerii institutionali au configurat elementele unei strategii de actiune comuna pentru intarirea statului de drept. Eu cred ca Romania se afla in faza unui efort fara precedent in ultimii 25 de ani, menit sa asigure suprematia legii intr-un stat de drept pe deplin functional. Iar ratiunile sunt foarte simple. Noi, in partea noastra de lume, nu avem decat doua variante: ori ne ancoram definitiv in spatiul valorilor democratice occidentale, ori esuam ca stat. Cazul Ucrainei trebuie, in opinia mea, sa fie un permanent semnal de alarma ca nu exista cale de mijloc. De aceea, Romania nu-si poate permite jumatati de masura in aplicarea legii si in respectarea normelor democratice”, a mai precizat acesta.sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img