vineri, 29 martie, 2024

Diureza rece: De ce urinezi mai des iarna sau cand esti racit

Distribuie:

Publicat:

De ce urinezi mai des iarna, când temperaturile sunt scăzute, sau când ești răcită? Fenomenul poartă numele de diureză rece sau diureză indusă de frig. Și se referă la procesul prin care rinichii filtrează lichidul corporal.

În mod normal, o persoană urinează de 4-6 ori pe zi. Atunci când temperaturile sunt scăzute, chiar dacă aportul de lichide sau de sare este același, unele persoană urinează mult mai des. Fenomenul de diureză rece a fost observat și la persoanele care se confruntă cu o răceală, gripă sau altă infecție virală ori bacteriană.

De ce urinezi mai des iarna sau când ești răcită – care este explicația?

Ei bine, se pare că organismul reacționează prin inducerea diurezei reci atunci când este expus unor temperaturi scăzute, atunci când „simte” pericolul hipotermiei.

Mai precis, atunci când este frig, vasele de sânge se contractă. Asta determină creșterea tensiunii arteriale și reducerea fluxului sanguin către piele, pentru a menține temperatura normală a corpului.

În consecință, nivelul hormonului anti-diuretic (vasopresina) scade. Iar asta determină rinichii să „pompeze” mai multă apă din sânge și să o depoziteze în vezica urinară. Excesul de lichid se transformă în urină și, drept urmare, urinezi mai des.

De ce urinezi mai des iarna? Pentru că golirea vezicii ajută la menținerea temperaturii corpului, spune dr. Rick Curtis.

Diureza indusă de frig depinde însă de mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, compoziția corporală, regimul alimentar sau chiar postura.

Trebuie să ai grijă, pentru că urina eliminată înseamnă și depozite de minerale pierdute, care trebuie realimentate. Urinarea frecventă poate crea un dezechilibru electrolitic, putând duce la hiponatremie (deficit de sare/sodiu în organism), hiperpotasemie (exces de potasiu) sau hipopotasemie (deficit de potasiu).

Un alt răspuns la întrebarea de ce urinezi mai des iarna ar putea fi următorul: pentru că transpiri mai puțin și, în consecință, corpul trebuie să își regleze cumva temperatura internă. Cum face asta? Prin golirea vezicii urinare!, explică dr. Steve Garnett, medic urolog.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img